Knieklachten

Wat zijn knieklachten?

In het kort:

  • Er zijn veel verschillende knieklachten
  • Veelvoorkomende oorzaken van knieklachten zijn overbelasting, slijtage (ouderdom) en een blessure
  • De behandeling van knieklachten is afhankelijk van de specifieke oorzaak

Over knieklachten

Er zijn veel verschillende knieklachten. Voordat we de verschillende knieklachten beschrijven is het handig als je wat van de knie afweet.

De knie

In het kniegewricht komen twee botten bij elkaar, het scheenbeen en het dijbeen. Aan de uiteinden van die botten zit een laag kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen. De binnenkant van je kniegewricht is, aan de kant van je kapsel, bekleed met slijmvlies waar voedingsstoffen in zitten voor het kraakbeen en dat eveneens dient als smeermiddel voor het gewricht.

De kraakbeenlaag is elastisch en dempt schokken en stoten. Het kniegewricht wordt op zijn plek gehouden door de kniebanden. De menisci (meervoud van meniscus) zitten vast aan het gewrichtskapsel en je onderbeen. Zij zorgen voor schokdemping tijdens het lopen en zorgen ervoor dat de botten van het onder- en bovenbeen soepel op elkaar aansluiten.

Knieklachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Je kunt je knie overbelasten door veel te sporten, vooral hardlopen is een zware belasting voor je knieën. Een blessure die je door hardlopen kan oplopen is een lopersknie. Maar ook overgewicht zorgt voor belasting van je knieën. Naast overbelasten kun je je knieën ook blesseren. Dit gebeurt ook vaak tijdens het sporten, maar het kan ook bij andere vallen of ongelukken gebeuren.

Ouderdom is ook een belangrijke risicofactor voor knieproblemen. Deze klachten hebben meestal niks met blessures te maken, maar met slijtage aan de knieën.

Oorzaken van knieaandoeningen en mogelijke behandelingen

Sommige mensen hebben chronische knieklachten. Dat kan komen door de volgende knieproblemen:

  • Gescheurde kniebanden of kruisbanden. De kniebanden stabiliseren het kniegewricht. Wanneer deze scheuren, kun je mogelijk je knie niet buigen of zak je er telkens doorheen. Vaak houdt je knie dan ook vocht vast, waardoor hij opgezwollen is. Wanneer er slechts een kleine scheur in zit, kun je met fysiotherapie van de kniepijn afkomen. Soms is echter een operatie aan je knie noodzakelijk.
  • Gescheurd kraakbeen. Door een ongeluk of door overbelasting van de knie kunnen er kleine scheurtjes in het kraakbeen ontstaan. Deze scheurtjes kunnen doorlopen tot in het botweefsel en voor kniepijn zorgen. Via een kijkoperatie bekijkt de arts wat de schade is en spoelt hij losliggende bot en kraakbeenfragmenten weg. Soms moet het kraakbeen vervangen worden. Er wordt dan een stukje bot met kraakbeen uit een ander deel van je knie weggehaald en teruggeplaatst op de plek van het gescheurde kraakbeen.
  • Gescheurde meniscus. Dit knieprobleem kan ontstaan doordat je een plotselinge beweging hebt gemaakt. De meniscus kan ook van het gewricht afscheuren waardoor het verschuift en je knie ‘op slot’ komt te zitten. In sommige gevallen kan de meniscus herstellen door rust te houden. In andere gevallen anders kan tijdens een kniekijkoperatie het gescheurde gedeelte van de meniscus worden verwijderd.
  • Gebroken bot. Als gevolg van een val kun je je botten rond het kniegewricht breken. Afhankelijk van de plek van de breuk, de leeftijd en of er verschuiving is van de botstukken wordt er gekozen voor een behandeling zonder operatie dan wel een operatieve ingreep.
  • Losse kraakbeen- of botstukjes kunnen ook voor kniepijnen zorgen. Met een kijkoperatie kunnen deze deeltjes uit de knieholte worden weggespoeld.
  • Ontsteking in de knie (artritis). Je knie kan ontstoken raken door bijvoorbeeld reuma of door een bacterie. Reuma is niet te genezen maar, met onder andere het sterke middel ‘cortisone’ kun je de ontsteking tegengaan.
  • Dit wordt ook wel artrose genoemd en kun je oplopen als je je knie langdurig overbelast. Als je knie versleten is, kan het zijn dat je een operatie moet ondergaan en een knieprothese moet.
  • Slijmbeursontsteking (ook wel, bursitis). Je kunt ook een ontsteking hebben aan je knie. Je knie is dan opgezwollen, er zit vocht in de knie. De slijmbeurzen verbinden je gewrichten met je botten. De arts kan het teveel aan vocht in je slijmbeurs verwijderen en vervolgens de bacteriën die erin zitten onderzoeken. Op die manier kan hij de oorzaak van de ontsteking achterhalen. Bij een bacteriële oorzaak krijg je een antibioticakuur en anders ontstekingsremmende pijnstillers tegen je pijnlijke knie.

Het is belangrijk dat je je knieklachten uitlegt aan je huisarts. Deze zal vervolgens naar je knie kijken en testen door je bepaalde oefeningen te laten doen. Hij stelt een (voorlopige) diagnose en kan je doorsturen voor een van de volgende vervolgonderzoeken:

  • De arts stelt je allerlei vragen om te achterhalen wat er mis zou kunnen zijn met je knie. Daarna volgt vaak een lichamelijk onderzoek om je kniefunctie te controleren.
  • Röntgenonderzoek. Door het maken van röntgenfoto’s kunnen de artsen je meniscus, knieband en je kraakbeen controleren. Ook kunnen ze zien of je een botafwijking hebt.
  • Artroscopie (kijkonderzoek). Bij deze methode kijkt de arts via een artroscoop, een buis met een kleine camera, in je knie. Op die manier kan een scheur in je kraakbeen, je meniscus en je knieband worden vastgesteld. Meestal wordt het meteen operatief behandeld.
  • MRI-onderzoek. Met dit onderzoek kunnen er beelden van je knie worden verkregen, zonder röntgenstraling. De beelden geven informatie over je kniebanden en menisci.