Kraakbeenaandoening van de knieschijf

Wat is een kraakbeenaandoening van de knieschijf?

De knie is het gewricht tussen het bovenbeen (één botstuk) en het onderbeen (twee botstukken). Door een unieke structuur tussen de botstukken, kniebanden, knieschijf en spieren, is een verbinding ontstaan tussen boven- en onderbeen waarin variabele bewegingen mogelijk zijn. De tussenliggende substantie in de knie bestaat voornamelijk uit kraakbeen.

Kraakbeen is een soort bindweefsel met een zeer waterrijke veerkrachtige structuur. Het bedekt onder andere gewrichtsvlakken en de knieschijf. Bij letsel van de knie kan het kraakbeen de knieschijf irriteren en vaak aanleiding geven tot pijnklachten en bewegingsbeperking. Bij ontwrichting wordt de structuur van de banden en pezen beschadigd waardoor het gewricht niet langer goed kan functioneren.

Oorzaken

De oorzaak is meestal een ernstig letsel waarbij gewrichtsbanden kunnen scheuren. De aandoening komt vaak voor bij sporters.

Symptomen

Plotselinge pijn, zwelling en het niet meer kunnen belasten van het aangedane been zijn verschijnselen. Raadpleeg een arts na zo'n letsel en genoemde verschijnselen.

Behandeling

Koel de knie minimaal 15 minuten. Rust en in sommige gevallen een operatie zijn de aangewezen therapie.