Kraakbeengezwel

Kraakbeengezwellen (chondroma) komen voornamelijk voor in de hand, maar kunnen ook in andere botten, zoals de lange beenderen van armen en benen, ontstaan. Waarschijnlijk ontstaan ze uit kraakbeenwoekeringen van de groeischijven in deze botten. Lees ook meer over de onderwerpen botgezwel en spiergezwel.

Behandeling

Als na onderzoek (röntgenfoto, biopsie) blijkt dat het inderdaad om een kwaadaardig gezwel gaat, kan dit behandeld worden met injecties met cytostatica, bestraling en zo mogelijk door een chirurgische verwijdering van de tumor.

Bij de behandeling van kanker in botweefsel, kraakbeen of spierweefsel geldt steeds dat vroeg de juiste diagnose stellen van het grootste belang is. Natuurlijk geldt dat ook voor andere kankersoorten. Bij een vroege diagnose kan namelijk meestal volstaan worden met een chirurgische verwijdering van de zwelling en dat is altijd nog de beste kankerbehandeling. Als éénmaal met chemotherapie en/of bestraling begonnen moet worden, wegens uitgroei of uitzaaien van de tumor, is de prognose al gauw minder goed en is er ook meer kans op onprettige bijwerkingen.