Kriebelhoest

Wat is kriebelhoest?

Kriebelhoest is een droge hoest die ook wel prikkelhoest wordt genoemd. Een kriebelhoest is het gevolg van prikkeling van de bovenste luchtwegen. Droge hoest en een loopneus zijn vaak de eerste tekenen van een verkoudheid.

Slijm ophoesten

Bij productieve hoest is er meestal een grote productie van slijm. Dit slijm kan soms erg taai zijn. Het is wit of geel-groen van kleur. Als het slijm groen is van kleur of als je naast het hoesten ook hoge koorts hebt, dan moet je contact opnemen met je huisarts.

Verkoudheid

Kriebelhoest kan veroorzaakt worden door een verkoudheid. Bijna iedereen heeft wel eens last van verkoudheid. Dit kan variëren van een snotneus tot je flink ziek voelen. De meeste verkoudheden gaan gepaard met een loopneus, hoesten en hoofdpijn. De hoest bij een verkoudheid geeft vaak een kriebelend gevoel. Verkoudheid is een onschuldige oorzaak van hoest en vaak gaat het snel weer vanzelf over.

Andere oorzaken

Een kriebelhoest kan ook veroorzaakt worden door droge, stoffige lucht in huis. Dit irriteert het slijmvlies van de keel, waardoor je gaat kuchen of hoesten. Als dit dagen aanhoudt dan raakt het keelslijmvlies ernstig beschadigd en blijf je hoesten. Ook roken kan kriebelhoest veroorzaken.

Meestal zijn er geen medicijnen nodig om het hoesten te onderdrukken. Alleen als je er erg veel last van hebt, bijvoorbeeld doordat je er niet van kunt slapen, worden medicijnen voorgeschreven. Dit zijn medicijnen die de hoestprikkel onderdrukken, waardoor je minder zal hoesten. Je geneest hier echter niet sneller door. Wanneer je veel slijm in je luchtwegen hebt, is het niet verstandig om deze medicijnen te gebruiken. Hoesten houdt je luchtwegen schoon.

  • Het allerbelangrijkste zelfzorgmiddel bij kriebelhoest is stoppen met roken.
  • Een andere tip is slapen met een raam open, voor frisse en vochtige lucht.
  • Zorg ook voor een glas water op je nachtkasje, zodat je iets kunt drinken wanneer je last hebt van een droge keel.
  • Waterbakjes aan de verwarming zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in je kamer op peil blijft.
  • Een dropje of keelpastille kan de keelpijn en het hoesten tijdelijk verminderen.