Kyfose

Wat is kyfose?

Een kyfose is een versterkte kromming van de wervelkolom in het borstgedeelte. Normaal gesproken heeft de wervelkolom een soort s-vorm (vanaf de zijkant gezien): de nek is hol, de bovenrug bol en de onderrug weer hol. De term kyfose duidt eigenlijk de normale kromming/bolling van de wervelkolom in het borstgedeelte aan, maar wordt ook vaak gebruikt voor een versterkte kromming in dit gedeelte. Een versterkte kyfose wordt ook wel hyperkyfose genoemd. Een erge kyfose zorgt voor een ‘bochel’.

Oorzaken

Een sterkere kyfose kan aangeboren zijn of een gevolg van een verkeerde houding, een verandering in de tussenwervelschijven of de ziekte van Bechterew. Ook kan het voorkomen na een infectie of beschadiging van de wervels. Andere oorzaken van een kyfose zijn:

  • Osteoporose
  • Groeistoornissen, zoals de ziekte van Scheuermann
  • Slijtage van de wervelkolom
  • Zenuw- en spieraandoeningen
  • Spierzwakte
  • Kanker in de ruggengraat

Symptomen

Een kyfose uit zich in een sterke kromming van de bovenrug. Hierdoor gaan de schouders en het hoofd meer naar voren staan. De vervorming is ook duidelijk te zien als iemand naar voren buigt: in plaats van een normale bolling van de rug, ontstaat een soort knik vanaf de zijkant gezien.

Verschillende symptomen die bij kyfose kunnen ontstaan zijn:

  • Nekpijn
  • Rugpijn
  • Schouderklachten
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Evenwichtsproblemen
  • Hoofdpijn

Deze klachten kunnen ook problemen geven met normale dagelijkse bezigheden. In ernstige gevallen kan hyperkyfose ook ademhalingsproblemen geven. Door botontkalking (bijvoorbeeld bij ouderen) kunnen de wervels aan de voorzijde inzakken en kan iemand meer voorovergebogen gaan lopen. Hierdoor kan een bochel ontstaan. Door bijvoorbeeld het inzakken van de tussenwervelschijven kan iemand ook iets kleiner worden.

Wat is het verschil tussen een lordose en een kyfose?

Een kyfose uit zich als een sterkere bolling van de bovenrug. Een lordose is eigenlijk het tegenovergestelde van een kyfose. Bij een lordose is er sprake van een holle midden- of onderrug.

Diagnose

Omdat iedereen een bolling in zijn rug heeft, wordt pas van een (hyper)kyfose gesproken als deze kromming meer dan vijftig graden is. Vaak wordt een röntgenfoto gemaakt om het aangedane gedeelte van de wervels te kunnen zien en de kromming te meten. Ook wordt soms een MRI-scan gedaan, om oorzaken zoals een tumor uit te sluiten.

Behandeling

Behandeling van kyfose is niet altijd nodig. Bij een ernstige bolling in de rug is de behandeling erop gericht om de houding te verbeteren en de specifieke klachten te verminderen. Als er een onderliggende aandoening is, zal ook deze worden behandeld. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan een abnormale kyfose behandelen. Zij kunnen je bijvoorbeeld leren hoe je een betere houding aanneemt en je spieren traint. Daarnaast kunnen ze evenwichtsproblemen en pijnklachten verminderen. Soms geven ze je ademhalingsoefeningen. Ook kunnen ze je advies geven hoe je je dagelijkse bezigheden het beste klachtenvrij kunt uitvoeren.

In sommige gevallen kan een korset of tape zorgen voor een betere houding. In uiterste gevallen word je geopereerd. Hierbij worden je wervels vastgezet in een normale stand. Dit wordt spondylodese genoemd.