Levercyste

Wat is een levercyste?

Een levercyste is een met vocht gevulde holte in je lever. Ze variëren in grootte van enkele millimeters tot meerdere centimeters. Je kunt één levercyste hebben, maar ook een aantal. Levercysten komen vrij vaak voor. Levercysten komen bij ongeveer 5% van de mensen voor.

Je lever zit (meestal) rechts bovenin je buik, achter je ribben. Dit orgaan zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. Ook maakt het giftige stoffen onschadelijk en ruimt het afvalstoffen op.

 

 

 

Een levercyste kan verschillende oorzaken hebben. Sommige levercysten zijn aangeboren. Cysten kunnen ook geassocieerd zijn met een zeldzame, erfelijke aandoening polycysteuze nierziekte. Een levercyste kan ook ontstaan doordat een galgang in de lever uitzet. De oorzaak hiervan kan de erfelijke ziekte van Caroli zijn. Een andere oorzaak van levercysten is de Echinococcus infectie. Wanneer je de eitjes van deze wormen binnenkrijgt komen ze in je darmen terecht. De larven kunnen vervolgens via je bloed onder andere in je lever of longen terecht komen. Om de worm ontstaan cysten, ook wel hydatide cysten genoemd.

Een enkele levercyste is in het algemeen vrij onschuldig en geeft meestal geen symptomen. Wanneer je heel veel of hele grote levercysten hebt, veroorzaken ze pijn in de lever. Hiernaast kun je bij cyste in de lever last krijgen van de volgende symptomen:

• Opgezette buik
• Misselijkheid
• Overgeven
• Snel vol zitten
• Kortademigheid doordat de vergrote lever op het middenrif drukt

Heel soms ontstaat een bloeding wanneer de cyste scheurt. Dan krijg je hevige buikpijn. Dit komt vooral voor bij grote cysten. Als een cyste de galwegen of bloedvaten blokkeert, kun je ook klachten aan je lever krijgen.

Levercysten kunnen worden gediagnosticeerd met een echo van de bovenbuik. Met een MRI- of CT-scan van de buik kan de diagnose bevestigd worden.

Als een levercyste geeft klachten geeft, is een behandeling meestal niet nodig. Veroorzaakt de levercyste wel problemen, dan is het wel wenselijk om het te laten behandelen. Er bestaan verschillende behandelmethoden.

Buikwandpunctie

Je arts kan door middel van een punctie door de buikwand vocht uit de levercyste afvoeren. Vaak komt de cyste bij deze behandeling na verloop van tijd weer terug. Om dit te voorkomen kan de cyste worden geïnjecteerd met alcohol. Dit verhardt het weefsel, waardoor de cyste meestal wel wegblijft.

Operatie

Als de cyste alsnog terug blijft komen, is een operatie mogelijk. De cyste in de lever wordt dan door de chirurg geopend en het vocht loopt in de buikholte. Je arts kan er ook voor kiezen de hele cyste operatief te verwijderen.

Wormdodend middel

Alleen wanneer de cyste wordt veroorzaakt door een Echinococcus infectie, kan de arts je een wormdodend middel voorschrijven. Daarna moet de cyste nog wel behandeld worden met een van bovenstaande behandelmethoden.

Als er heel veel cysten in de lever aanwezig zijn waarbij je veel klachten krijgt, kan een levertransplantatie nodig zijn.