Likdoorn

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn, ook wel een eksteroog genoemd, is een voetklacht. Er zijn meerdere varianten, de twee meest voorkomende zijn de zachte en harde likdoorn.

Bij harde likdoorns is er sprake van een eeltplekje dat naar binnen groeit. Eenmaal in de voet kan de eeltplek verharden waardoor hij in het omliggende weefsel prikt. Harde likdoorns kunnen meestal herkend worden aan zijn afwijkende, vaak gele, kleur.

Zachte likdoorns, ook wel weke likdoorns genoemd, lijken wel open wondjes. Ze kunnen ook vochtig zijn. Deze variant van likdoorns is minder verhard.

Oorzaken

Een likdoorn of eksteroog ontstaat vaak door wrijving en druk op specifieke plekken op je voeten. Dit kan komen door:

  • Verkeerde en knellende schoenen
  • Een verkeerde stand van de voeten
  • Overgewicht

Symptomen

Elke variant likdoorn heeft zijn eigen symptomen en klachten. Een harde likdoorn kun je herkennen aan de gelige cirkel op je voeten. Deze cirkel is verhoornd en met name het midden kan erg hard zijn. Een likdoorn doet daardoor ook pijn. Harde likdoorns zitten vaak bovenop de tenen. Zachte eksterogen komen ook voor onder of tussen de tenen, met name tussen de vierde en vijfde teen, of onder de voetzool. Over het algemeen zijn zachte likdoorns pijnlijker dan harde. Ze lijken op open en vochtige wondjes.

Behandeling

Behandeling van likdoorns is noodzakelijk, omdat ze niet vanzelf verdwijnen. Als je last hebt van een lichte vorm van likdoorn, dan kun je met behulp van likdoornpleisters, goed wassen en goed afdrogen proberen de likdoorn te behandelen. Lukt dit niet? Raadpleeg dan je huisarts, een podotherapeut of (medisch) pedicure. Bij grotere likdoorns is het verstandig om naar de je huisarts te gaan.

Uiteraard is het voorkomen van een likdoorn beter dan genezen. Om te voorkomen dat je een likdoorn krijgt, moet je vooral zorgen voor goede schoenen die niet knellen. Een podotherapeut kan je hier eventueel over adviseren. Eeltvorming op bepaalde plekken kan een voorstadium van een likdoorn zijn. Houd dit dus in de gaten.