Lipkanker

Wat is lipkanker?

Als je lipkanker (lipcarcinoom) hebt, heb je een kwaadaardige tumor op je lip. Lipkanker komt meestal voor bij mensen van veertig jaar en ouder. Mannen kampen er tweemaal zo vaak mee als vrouwen. Een gezwel van de lip bevindt zich bijna altijd op de onderlip.

Oorzaken

Lipkanker kan ontstaan door langdurige sterke prikkeling van de lip. Hierdoor ontstaan afwijkingen in de cellen van het weefsel en beginnen cellen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen.

Er zijn verschillende risicofactoren voor het ontstaan van lipkanker:

  • Roken
  • Tabak pruimen
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Overmatige blootstelling aan zonlicht

Symptomen

Als je lipkanker hebt is één van de eerste symptomen een steeds terugkerend kloofje, korstje, blaasje en zweertje op je lip. Vaak op de onderlip. Ook kan de lipstructuur veranderen. Dit kan door de vorming van abnormaal epitheel of leukoplakie. Leukoplakie is een witte verkleuring van het slijmvlies door een chronische ontsteking. Vervolgens kan het blaasje uitgroeien tot een etterende tumor. Wanneer het gezwel niet behandeld wordt, kan de kanker uitzaaien naar omliggend weefsel.

Diagnose

Wanneer je last krijgt van een steeds terugkerende lipblaasje of een pijnlijke lip, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Deze zal je doorverwijzen naar een specialist, waar een biopt genomen kan worden. Onderzoek kan vaststellen of het om lipkanker gaat. Wanneer dit het geval is, zal de behandeling gestart worden.

Behandeling

In een vroeg stadium van lipkanker is laserbehandeling mogelijk. Is de tumor al in een later stadium, dan is een operatie en/ of bestraling nodig.

Over algemeen is de prognose van kanker aan de lippen gunstig. Ongeveer 90-95 procent van de patiënten leeft vijf jaar na de behandeling van de kanker nog. Wanneer de tumor uitgezaaid is, ligt dit percentage aanzienlijk lager. Het is daarom van belang zo vroeg mogelijk in te grijpen.