Longemfyseem

Wat is longemfyseem?

Longemfyseem is een chronische ziekte, waarbij longblaasjes verloren gaan. Het is een vorm van COPD. De ernst van de ziekte hangt samen met het aantal beschadigde longblaasjes. De longblaasjes gaan kapot waardoor ze met elkaar in verbinding komen te staan. Hierdoor ontstaan er grote, met lucht gevulde blazen. Door de verminderde hoeveelheid longblaasjes, is het oppervlak van de long dat zuurstof op kan nemen kleiner. Patiënten lopen het risico om uiteindelijk aan de aandoening te overlijden.

Oorzaken

De belangrijkste risicofactor voor het krijgen van longemfyseem is roken. Bepaalde bestanddelen van sigarettenrook beschadigen je longweefsel en trekken ontstekingscellen aan die je longen verder aantasten. Tien tot twintig procent van alle rokers krijgt longemfyseem. In een gezond lichaam wekt elke wond een genezingsreactie op, zodat het oorspronkelijke weefsel weer hersteld wordt. Bij rokers die emfyseem ontwikkelen werkt dit mechanisme niet goed, althans niet in de longen. Longweefsel herstelt niet en gaat verloren.

Andere risicofactoren:

  • Chronische bronchitis, hierbij raken de longblaasjes verzwakt door de chronische ontsteking
  • Langdurig werken in een stoffige omgeving, zoals mijnwerkers
  • Een aangeboren zwakte van de longblaasjes
  • Een gezwel in de longen, longkanker
  • Ouderdom, slijtage van het longweefsel

Symptomen

De hoeveelheid klachten bij longemfyseem verschilt van dag tot dag. Veel patiënten hebben vooral ’s nachts en ’s ochtends klachten. Wanneer je longemfyseem hebt, heb je te maken met de volgende symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Piepende ademhaling
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Erfelijk longemfyseem
  • Alpha-1 (Alpha1-antitrypsine deficiëntie) is een aangeboren aandoening. Wanneer je deze aandoening hebt, heb je vanaf je geboorte een tekort aan het eiwit Alpha1-antitrypsine. De functie van dit eiwit is het beschermen van je longen. Zonder dit eiwit kunnen je longen dus gemakkelijker beschadigen.

Symptomen van deze erfelijke vorm van longemfyseem openbaren zich meestal voor het 45ste levensjaar.

Behandeling

Wanneer je longemfyseem hebt is het zeer belangrijk dat je stopt met roken. Stoppen met roken voorkomt dat je longen steeds verder achteruit gaan. De longblaasjes die kapot zijn kunnen niet meer herstellen. En daarom kan de longfunctie niet meer verbeteren. De behandeling van longemfyseem richt zich daarom alleen op de verschijnselen van de ziekte.

Medicatie bij longemfyseem

Medicijnen tegen de klachten bij longemfyseem zijn luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Deze krijg je in de vorm van medicijnen of ‘inhalers’. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes in je luchtwegen verslappen waardoor je meer lucht krijgt en minder kortademig bent. Ontstekingsremmers beschermen je luchtwegen tegen ontstekingen.

Wanneer je een acute infectie hebt word je behandeld met antibiotica. Soms krijg je hierbij ook extra zuurstof toegediend om de zuurstofopname te verbeteren.

Een jaarlijkse griepvaccinatie is ook aan te bevelen.