Loopneus

Wat is een loopneus?

In het kort:

  • Een loopneus is een vervelende maar meestal onschuldige kwaal.
  • Veelvoorkomende oorzaken zijn verkoudheid en allergie.
  • Naast het overtollige vocht uit de neus kun je last hebben van een verstopte neus, niezen en benauwdheid.
  • Meestal gaat een loopneus vanzelf over. Afhankelijk van de oorzaak kunnen neussprays met verschillende werkzame stoffen gebruikt worden.

Over een loopneus

Een loopneus is een vervelende, maar meestal onschuldige kwaal, waarbij er vocht uit de neus loopt. De neus is een belangrijk orgaan voor het ademhalingssysteem. De binnenzijde van de neus is bekleed met een laag slijmvlies met haartjes. Deze neushaartjes filteren ingeademde lucht en het slijmvlies bevochtigt en verwarmt de lucht. De neusholte staat in contact met holten in de aangezichtsschedel. Deze holten zijn ook bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies produceert onder normale omstandigheden een dagelijkse hoeveelheid vocht voor de bevochtiging van de neus en de ingeademde lucht. Het vocht wordt afgevoerd naar de neusopening en verdampt of vormt een kleine hoeveelheid afscheiding. Bij een loopneus produceert het slijmvlies een grote hoeveelheid vocht, oftewel (gekleurde) afscheiding.

Een loopneus ontstaat vaak door een ontsteking (verkoudheid) of irritatie door stoffen (allergie). Andere mogelijke oorzaken zijn overgevoeligheid voor prikkelende stoffen, drugsgebruik, de griep, een zwangerschap of roken. Een loopneus is ook een van de symptomen van een ‘chronische verkoudheid’. Daarnaast komt een loopneus relatief vaak voor bij ouderen.

Ook factoren zoals koud weer of pittig eten kunnen een loopneus veroorzaken. Als het koud is, moet de neus slijm produceren om de koude, droge lucht die je inademt te bevochtigen. Ook bij pittig eten, maakt de neus extra slijm aan. Hierbij produceert de neus vaak te veel slijm, wat zorgt voor een loopneus.

Je kunt ook last hebben van een chronische loopneus. De oorzaak hiervan is meestal een allergie. Andere oorzaken van chronische neusklachten zoals een loopneus en/of verstopte neus zijn:

  • Bijholteontsteking
  • Bijwerkingen van medicijnen, bijvoorbeeld cholesterolsyntheseremmers, bepaalde pijnstillers, bepaalde ontstekingsremmers en oogdruppels met een bètablokker. Ook langdurig gebruik van neusdruppels en neusspray kan de slijmvliezen doen slinken.
  • Verstopping van de neus door neuspoliepen, afwijkingen aan het neustussenschot of vergrote neusschelpen.
  • Voor een deel van de mensen met een chronische loopneus blijft de oorzaak onbekend.

Het belangrijkste kenmerk van een loopneus is het overtollige vocht dat uit de neus loopt. Het vocht bij een loopneus kan dun en helder zijn, maar vaak is het dik en troebel. De neus raakt verstopt en het ademhalen wordt bemoeilijkt. Je moet regelmatig je neus snuiten en soms niezen.

Een loopneus gaat meestal vanzelf over. Dit kan een aantal dagen of weken duren. Meestal hoef je hiervoor geen medicijnen te gebruiken.

Loopneus stoppen

Bij een chronische loopneus is soms wel behandeling nodig. Welke behandeling wordt ingezet, hangt af van de oorzaak van de loopneus. Medicijnen kunnen helpen om de loopneus te stoppen. Als je af en toe een loopneus hebt als gevolg van een allergie, kan een neusspray of tablet met antihistamine helpen. Als je vaak of voortdurend last hebt van een loopneus, kan een neusspray met corticosteroïden een oplossing zijn. Corticosteroïden zorgen ervoor dat het slijmvlies minder overgevoelig wordt en stoppen zo de loopneus. Bij een loopneus door afwijkingen aan de neus (bijvoorbeeld door poliepen) word je soms doorverwezen naar een KNO-arts. Deze kan de afwijking verhelpen met bijvoorbeeld een operatie of een andere passende behandeling inzetten.