Loopoor (Otorrhoea)

Wat is een loopoor?

We spreken van een loopoor als er vocht uit het oor naar buiten komt. Vaak gaat er aan een loopoor eerst een verkoudheid vooraf. Een loopoor komt voornamelijk voor bij kinderen, maar baby’s en volwassenen kunnen ook een loopoor krijgen.

Oorzaken

Een loopoor kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden van oorzaken van een loopoor zijn:

  • Een loopoor is meestal het gevolg van een middenoorontsteking. Er hoopt zich dan vocht op in je oor, als gevolg van een ontsteking. Door een drukverhoging in het middenoor kan een gaatje in het trommelvlies ontstaan. Dit veroorzaakt een loopoor, die vaak voorafgegaan wordt door heftige oorpijn.
  • Je gehoorgang loopt van je oorschelp tot je trommelvlies. Dit gedeelte wordt beschermd door je oorsmeer. Als je gehoorgang geïrriteerd wordt (door bijvoorbeeld oorpeuteren, cosmetische producten, gebruik van wattenstaafjes, eczeem of een bacterie- of schimmelinfectie) kan het ontsteken.
  • Chronische neus- of keelontsteking.
  • Na het plaatsen van buisjes kan er een loopoor ontstaan.
  • Wanneer je schedelbasis of slaapbeen is gebroken, kan er een scheur in je trommelvlies of in de hersenvliezen zijn ontstaan. Hierdoor kan er hersenvocht uit je oor lopen, waardoor je een loopoor krijgt.

Symptomen

Voorbeelden van symptomen van een loopoor zijn:

  • Er komt vocht uit je oren. Dit kan helder vocht zijn, maar ook pus of bloederig vocht.
  • Je kunt tijdelijk minder goed horen
  • Oorpijn
  • Een loopoor gaat vaak gepaard met een verkoudheid of bovenste luchtweginfectie (infectie aan de neusbijholten, keel, amandelen of strottenhoofd).
  • Jeuk in de gehoorgang

Diagnose

In veel gevallen verdwijnt een loopoor na een week (uiterlijk twee weken) vanzelf. Is dit niet het geval, dan kun je langs je huisarts. Je kunt ook eerder naar je huisarts gaan, om erachter te komen wat de oorzaak van je loopoor is. Op basis van de verschijnselen, je medische voorgeschiedenis en je verhaal kan er een diagnose gesteld worden. Daarnaast kan er ook een lichamelijk onderzoek plaatsvinden of er wordt oorvocht afgenomen om te onderzoeken. Indien er hersenvocht uit je oor loopt, kunnen er röntgenfoto’s en CT- of MRI-scans gemaakt worden.

Behandeling

Omdat een loopoor meestal vanzelf geneest, is zelden een behandeling met medicijnen nodig. Meestal is het oor binnen twee weken weer droog (als je trommelvlies beschadigd is, groeit het gaatje meestal binnen een maand weer dicht). Is dit niet het geval, dan kun je oordruppels of antibiotica krijgen om van je loopoor af te komen. In ernstige gevallen kan het oorvocht operatief weggehaald worden.

Bij hoofdletsel moet je rust houden en word je vaak ter observatie een paar dagen in het ziekenhuis opgenomen.

Het is belangrijk om naar je huisarts te gaan als je langdurig last hebt van een loopoor (langer dan een week). Als je het loopoor na lange tijd niet laat behandelen, kan er permanent gehoorverlies ontstaan.

Wat kun je zelf doen?

In principe kun je alles doen als je een loopoor hebt. Zo mag je met een loopoor wel zwemmen, maar ga liever niet met het hoofd onder water. Je kunt ook gewoon douchen. Als je kind naast het loopoor ook oorpijn heeft kun je paracetamol geven. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Tips ter voorkoming

Veel mensen reinigen hun oren met bijvoorbeeld wattenstaafjes. Als je wattenstaafjes in je oor steekt, kan er een oorsmeerophoping ontstaan en dit leidt tot ontstekingen.

De gehoorgang reinigt zich vanzelf, dus je hoeft deze zelf niet schoon te maken (haal bijvoorbeeld alleen het zichtbare oorsmeer weg).