Lopersknie (runners knee) (Iliotibiale bandsyndroom)

Wat is een lopersknie (runners knee)?

Een lopersknie is een veel voorkomende sportblessure bij mensen die veel hardlopen of vaak aan wielrennen doen. Een lopersknie heet in de medische wereld ook wel iliotibiale bandsyndroom oftewel ITBS. Ongeveer vijf tot vijftien procent van de hardlopers wordt ooit getroffen door een lopersknie en de aandoening geeft een vervelende pijn aan de buitenkant van de knie.

Knieklachten

De knie is een ingewikkeld gewricht en er bestaan dan ook veel verschillende soorten knieklachten. In het kniegewricht komen namelijk twee botten bij elkaar. Daartussen zit een laag meeverend weefsel, kraakbeen genaamd. Hieromheen zitten allerlei pezen en een peesplaten. Welke knieaandoeningen er allemaal zijn lees je op de aandoeningenpagina knieklachten.

De exacte oorzaak van een lopersknie is voor wetenschappers niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de peesplaat die aan de buitenkant van de knie loopt - de tractus iliotibialis - overbelast is. De pees begint bij het heupgewricht en eindigt net aan de bovenkant van het scheenbeen. Wanneer je je been strekt, schuift deze peesplaat naar voren. Wanneer je je been naar achteren beweegt, schuift deze peesplaat naar achteren. Ter hoogte van je knie zit aan de buitenkant een knobbeltje. De pees schuift voortdurend over dit knobbeltje. Als dit te vaak gebeurt, raakt de pees uiteindelijk geïrriteerd en gaat deze ontsteken. Dit resulteert in een lopersknie.

Een lopersknie komt vaker voor bij mensen die niet getraind genoeg zijn voor de afstanden die zij hardlopen. Versleten hardloopschoenen leiden ook vaak tot een lopersknie. Daarnaast is mogelijke oorzaak van een lopersknie:

  • Lopen met naar binnen gedraaide voeten
  • Zwakke been-, bil- of heupspieren
  • Platvoeten
  • Verstoorde heup-/kniecoördinatie

Het voornaamste symptoom van een lopersknie is pijn. De bekende lopersknie symptomen zijn:

  • Pijn aan de buitenzijde van de knie, vooral tijdens en net na het hardlopen
  • Na het sporten zakt de pijn snel weg
  • Strekken en buigen doet zeer
  • Een brandende en stekende pijn in de knie
  • Een dikkere knie
  • Wandelen gaat meestal zonder pijn

Om te testen of je een lopersknie hebt doe je de Noble compressie test. Dit doe je als volgt. Buig de knie tot 90 graden. Leg je vinger op de zere plek. Strek langzaam je knie en wanneer je pijn krijgt als je knie in een hoek van 30 graden staat, heb je waarschijnlijk last van een lopersknie. Een huisarts, fysiotherapeut of oefentherapeut kan de diagnose lopersknie bevestigen.

De behandeling van een lopersknie bestaat voornamelijk uit rust. Vermijd de activiteiten die pijn veroorzaken aan je knie. De peesplaat in je knie heeft namelijk tijd nodig om te herstellen en dit lukt niet wanneer je deze blijft belasten.

Probeer in de tussentijd iets anders qua sport te doen zodat je wel fit blijft. Zwemmen is bijvoorbeeld een goede sport waarbij je de gewrichten niet te veel belast. Wanneer je voldoende rust houdt, moet de lopersknie na enkele weken tot maanden helemaal over zijn. Indien je voldoende rust houdt, maar na vier à zes weken toch nog heel veel last blijft houden van een lopersknie, maak dan een afspraak bij je huisarts.

Pijnstilling

Als je veel pijn hebt door de lopersknie, mag je paracetamol nemen om deze te onderdrukken. Ontstekingsremmende pijnstillers helpen in dit geval niet meer dan gewone paracetamol. Wel helpt het om de knie dagelijks te koelen.

Rustig opbouwen

Er bestaan geen speciale oefeningen die de klachten van een lopersknie verminderen. Het enige wat je kunt doen is rustiger aan gaan doen of zelfs even helemaal niet hardlopen. Het is erg belangrijk dat als je weer begint met hardlopen je dit rustig opbouwt. Daarnaast moet je altijd goede hardloopschoenen dragen. Artsen raden het gebruik van tape en/of steunzolen af omdat wetenschappelijk onderzoek niet heeft aangetoond dat dit de kans op een lopersknie vermindert. Bij een afwijkende voetstand kunnen steunzolen of podotherapeutische zolen echter wel helpen.