Luchtpijpontsteking (Tracheïtis)

Wat is een luchtpijpontsteking?

Luchtpijpontsteking wordt ook wel tracheïtis genoemd en is een niet zo bekende maar toch veel voorkomende luchtweginfectie. Het is een acute ontsteking van de binnenkant van de luchtpijp (trachea). Luchtpijpontsteking komt vooral voor bij kinderen en het verloop kan ernstig zijn. Bij volwassenen is het verloop van de ziekte minder ernstig.

Oorzaken

Luchtpijpontsteking (tracheïtis) wordt veroorzaakt door micro-organismen. Meestal is de infectie bacterieel, waarbij de bacteriële infectie een virale infectie volgt. Bijvoorbeeld het griepvirus kan een ontsteking aan de luchtpijp veroorzaken en hierdoor kunnen bacteriën zich beter in de luchtpijp nestelen. Luchtpijpontsteking is vaak een onderdeel van een andere luchtwegontsteking, zoals bronchitis.

Symptomen

De eerste symptomen van een luchtpijpontsteking zijn:

  • Hoesten
  • Hoge koorts
  • Keelpijn

Hierna kun je last krijgen van klachten als:

  • Pijn bovenin de borst en achter het borstbeen
  • Een hese stem
  • Gevoel van jeuk in de keel
  • Hijgen
  • Een pijnlijke, droge en diepe hoest

Als de slijmvliezen in de keel ook geïnfecteerd raken, spreek je van laryngotracheobronchitis. De wanden van de luchtwegen zwellen dan op. Je krijgt dan last van moeilijkheden bij de ademhaling door de vernauwing van de luchtwegen (stridor). Een symptoom hiervan is een hoog, piepend geluid bij de ademhaling. Dit kan bij kleine kinderen tot verstikking leiden.

Diagnose

Je arts kan de diagnose stellen met behulp van een endoscoop, een slang met een camera op het uiteinde waarmee de luchtwegen bekeken kunnen worden. Het slijm in je keel kan onderzocht worden om de oorzaak van de luchtpijpontsteking te achterhalen. Verder zal je bloed onderzocht worden om vast te stellen of het minder zuurstof dan normaal bevat.

Behandeling

Behandeling van luchtpijpontsteking (tracheïtis) is vooral noodzakelijk bij kinderen vanwege het gevaar voor verstikking. Wanneer je vermoedt dat je kind luchtpijpontsteking heeft, is het dan ook verstandig om een arts te raadplegen. Zeker wanneer koorts hoger wordt, het hoesten ernstiger en het ademen moeilijker.

Als na onderzoek blijkt dat de ontsteking aan de luchtpijp is veroorzaakt door bacteriën, dan kun je behandeld worden met antiobiotica. Als uit bloedonderzoek ook blijkt dat je bloed minder zuurstof bevat, zal je ook extra zuurstof toegediend krijgen.

Als er te sterke zwelling is kan het zijn dat iemand in het ziekenhuis moet worden opgenomen om de ademweg vrij te houden.

Wat kun je zelf doen?

Gorgelen met zoutwater of stomen met zoutwater.