Pseudokroep (Laryngitis subglottica)

Wat is pseudokroep?

  • Pseudokroep, ook wel valse kroep genoemd, is een ontsteking in de bovenste luchtwegen
  • Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virusinfectie.
  • Vooral baby’s en kinderen vormen een risicogroep, al komt pseudokroep in zeldzame gevallen ook voor bij volwassenen.
  • Kenmerkende symptomen van pseudokroep zijn een zware blaffende hoest, benauwdheid, heesheid en een gierende ademhaling.
  • Pseudokroep gaat vanzelf over. In zeldzame ernstige gevallen kan de arts je corticosteroïden geven of kunstmatig beademen.

Over pseudokroep

Pseudokroep is een ontsteking in de bovenste luchtwegen. De ziekte komt vooral voor bij baby's en kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar. De ontsteking zorgt ervoor dat het strottenhoofd zwelt. Ademen kan daardoor moeilijker worden. Benauwdheid en hoesten bij het kind, met name een blaffende hoest, zijn daarom vrijwel altijd aanwezig. Over het algemeen is pseudokroep een onschuldige ziekte. Pseudokroep wordt ook wel “valse” kroep genoemd. “Echte” kroep is een oude naamgeving voor een bacteriële infectie aan de luchtwegen (difterie aan het strottenhoofd). Pseudokroep kan ook bij volwassenen voorkomen maar is veel zeldzamer.

Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virus. Meerdere virussen kunnen pseudokroep veroorzaken, maar de virussen uit de para-influenzagroep komen het vaakst voor. Het virus leidt tot een infectie. De slijmvliezen van je stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken. Vervolgens zwellen ze op en zorgen ze voor ademhalingsproblemen.

Pseudokroep is besmettelijk, maar niet zo besmettelijk als de vergelijkbare aandoening “echte” kroep. Pseudokroep wordt verspreid door inademing van vochtdruppeltjes in de lucht die virussen bevatten. Ook als je voorwerpen aanraakt die zulke vochtdruppeltjes bevatten, kun je besmet raken.

De symptomen van pseudokroep zijn hetzelfde voor baby’s, kinderen en volwassenen. Ze zijn vergelijkbaar met de symptomen van “echte” kroep (difterie):

  • Een zware blaffende hoest, die ook wel als zeehondenhoest wordt omschreven
  • Benauwdheid
  • Een gierende ademhaling

De lichaamstemperatuur bij pseudokroep is normaal, of tenminste niet hoger dan 38 graden. Een aanval van hoesten en benauwdheid gaat bij pseudokroep vanzelf over en de klachten zijn meestal binnen enkele uren verdwenen. Een aanval kan echter wel meerdere avonden achter elkaar voorkomen.

In principe is er geen behandeling nodig bij pseudokroep. De pseudokroepaanval zal vanzelf verminderen. Er zijn wel een aantal dingen die je als ouder kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby of kind minder last heeft ademhalingsproblemen.

Ten eerste is het belangrijk om vooral rustig te blijven. Zolang je zelf niet in paniek bent, zal je kind dat ook minder snel worden. Een rustig kind kan beter ademen dan een kind dat in paniek is. Probeer je kind daarom af te leiden met een leuk spelletje, boekje of knuffeltje.

Ten tweede kun je proberen om de hoest te verminderen. Een eerste pseudokroepaanval bij je kind of baby kan schrikken zijn. Een baby met pseudokroep zal, net als oudere kinderen, de kenmerkende blafhoest vertonen, soms gepaard met een hees of schor stemgeluid. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar vaak helpt het om een half uurtje met je baby of kind naast een warm stromende douche te gaan staan. De stoom die van de douche af komt, kan het hoesten verminderen.

Je kunt je kind iets geven om de keelpijn te verminderen. Bijvoorbeeld warme thee.

Als de benauwdheid gevaarlijk wordt, bijvoorbeeld bij ademnood, moet je contact opnemen met je arts. Deze kan besluiten om je kind corticosteroïden te geven via een inhaler. Dit zorgt ervoor dat de zwelling afneemt en het kind beter kan ademen. Als zelfs dit niet helpt, dan is het mogelijk om kunstmatig te beademen.