Maag-darmontsteking (Gastro-enteritis)

Wat is een maag-darmontsteking?

In het kort:

  • Een maag-darmontsteking wordt vaak veroorzaakt door een virus of bacterie. Een voorbeeld is een voedselvergiftiging.
  • Bij chronische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa komen ook maag-darmontstekingen voor, daarbij spelen virussen of bacteriën heel waarschijnlijk geen rol.
  • Een maag-darmontsteking is gevaarlijk voor ouderen, baby’s, mensen met diabetes en mensen met een verminderd afweersysteem.
  • Symptomen zijn koorts, buikpijn, diarree en misselijkheid (met braken).
  • Meestal gaat een maag-darmontsteking vanzelf over. Als het langer aanhoudt, is het goed om contact met de huisarts op te nemen.

Over maag-darmontsteking

Een maag-darmontsteking wordt ook wel gastro-enteritis genoemd. Onder andere voedselvergiftiging en alcoholmisbruik kunnen in de maag en darmen een acute ontsteking veroorzaken. Hoe ernstig de ontsteking is en wat precies de symptomen zijn, hangt af van de oorzaak. Een ontsteking aan de maag en darmen is vooral gevaarlijk voor ouderen, baby's, mensen met een minder goed werkend afweersysteem en mensen met suikerziekte. Zij zijn kwetsbaar, omdat door diarree en braken het gevaar voor uitdroging bij hen groot is.

Een maag-darmontsteking wordt vaak veroorzaakt door een virus (zoals het norovirus) of een bacterie (zoals de salmonellabacterie of de stafylokokken-bacterie). Wordt de ontsteking veroorzaakt door een virus of bacterie in voedsel, dan spreken we van een voedselvergiftiging.

Veel gevallen van voedselvergiftiging komen door de salmonellabacterie, die vooral in vlees, eieren en melk voorkomt. Soms wordt water besmet door een virus.

Er zijn ook chronische aandoeningen waarbij maag-darmontstekingen voorkomen. Voorbeelden zijn de ziekte van Crohn (ontstekingen in het gehele maag- darmkanaal) en colitis ulcerosa (ontstekingen in de dikke darm).

Een maag-darmontsteking kan erg besmettelijk zijn, afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Het norovirus is met name hardnekkig. Besmetting kan voorkomen worden door goede hygiëne na de toiletgang. Was altijd je handen met water en zeep.

Bij maag-darmontsteking kunnen de volgende symptomen optreden:

• Koorts
• Buikpijn
• Diarree
• Misselijkheid
• Braken

Een eenvoudige maag-darmontsteking gaat meestal vanzelf weer over. Na een paar dagen flink ziek zijn treedt spontaan verbetering op. Het lichaam heeft dan de oorzaak van de ontsteking (meestal een bacterie) overwonnen.

Je kunt een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) nemen tegen eventuele buikpijn en hoofdpijn. Paracetamol drukt ook de koorts. Wanneer het braken en de diarree langer dan 48 uur aanhouden of samengaan met hevige pijn, neem dan contact op met je huisarts.

Het is belangrijk veel te drinken tijdens, ook na de ziekteperiode. Veel drinken is van belang om uitdroging te voorkomen. Door braken en diarree verliest het lichaam veel vocht en mineralen, waardoor uitdroging een serieus gevaar kan zijn. Neem contact op met de huisarts als de klachten niet afnemen. Ook als je bloed bij de diarree hebt of wanneer het om diarree bij jonge kinderen gaat, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.