Maagslijmvliesirritatie zonder zweren

Wat is een maagslijmvliesirritatie?

Je spreekt van maagslijmvliesirritatie wanneer de slijmvlieslaag in je maag geïrriteerd raakt. De binnenwand van de maag is bedekt met een laag slijmvlies. Dit slijmvlies beschermt je maag tegen het maagzuur. Zonder dit laagje zou gemakkelijk een geïrriteerde plek in de maagwand ontstaan.

Een irritatie van het maagslijmvlies kan door verschillende factoren worden veroorzaakt.

Oorzaken

Een maagslijmvliesirritatie kent verschillende oorzaken. Vaak wordt het veroorzaakt door een ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis).

Symptomen

Als je last hebt van maagslijmvliesirritatie kun je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Pijn in de bovenbuik
  • Opgeblazen gevoel
  • Opkomend of brandend maagzuur
  • Boeren
  • Winderigheid
  • Misselijkheid

Bij chronisch ontstoken maagslijmvlies ondervinden veel mensen, bijvoorbeeld degenen die jarenlang aspirine innemen, geen enkele pijn. Sommigen ontwikkelen symptomen die lijken op die van maagzweren, waaronder pijn bij een lege maag.

Als de gastritis aanleiding geeft tot bloedingen van maagzweren, kunnen de symptomen onder meer bestaan uit teerachtige, zwarte ontlasting (melaena), braken van bloed (haematemesis) of van gedeeltelijk afgebroken bloed, dat op koffiedik lijkt.

Diagnose

De arts vermoedt maagslijmvliesirritatie bij pijn in de bovenbuik in combinatie met misselijkheid of brandend maagzuur. Je arts zal vervolgens proberen de oorzaak te achterhalen en behandelen.

Bij langdurige klachten of als de arts niet zeker is van de oorzaak van de klacht kan een gastroscopie worden uitgevoerd. Hierbij wordt een flexibele slang met camera via je mond en slokdarm in de maag gebracht om het slijmvlies te onderzoeken. Er kan ook een biopt genomen worden tijdens dit onderzoek. Op deze manier kunnen maagkanker of een ontsteking worden opgespoord.

Behandeling

Wanneer de onderliggende oorzaak (ziekte, letsel of bloeding) wordt behandeld, herstellen de meeste mensen met acute maagslijmvliesirritatie volledig.

Vaak worden maagzuurremmers voorgeschreven tegen maagklachten. Wanneer de klachten ontstaan door overmatig gebruik van alcohol of door medicijnen als aspirine of pijnstillers die behoren tot de groep NSAID’s, dan mogen deze niet meer gebruikt worden.

Een infectie met Helicobacter pylori kan onder controle worden gebracht of geëlimineerd met bismut, antibiotica en zuurproductieremmers. Het vernietigen van de Helicobacter pylori uit de maag kan soms moeilijk zijn.