Malabsorptie

Wat is malabsorptie?

Malabsorptie is een aandoening aan de dunne darm. Normaal gesproken neemt je dunne darm de voedingsstoffen op uit voedsel. Via je bloed worden deze voedingsstoffen naar de rest van je lichaam vervoerd. De voedingstoffen zorgen er dan voor dat je lichaam goed kan functioneren. Bij malabsorptie kan je dunne darm niet voldoende voedingstoffen opnemen uit voedsel.

Als malabsorptie niet wordt behandeld, kunnen er in je lichaam tekorten aan bepaalde voedingstoffen ontstaan. Deze tekorten kunnen leiden tot andere problemen zoals bloedarmoede (anemie), zenuwaantasting of ondervoeding.

 

 

 

Malabsorptie kan veroorzaakt worden door verschillende soorten aandoeningen:

Niet voldoende afbreken van voedsel tijdens de vertering

In sommige gevallen kan de dunne darm het voedsel niet goed afbreken, omdat er te weinig of geen spijsverteringsenzymen of -sappen aanwezig zijn. De oorzaak ligt dan in je alvleesklier: het orgaan dat spijsverteringssappen aanmaakt. Je kan dan bijvoorbeeld een chronische alvleesklierontsteking hebben. Soms kan ook één bepaalde voedingstof niet goed afgebroken worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een lactose-intolerantie of glutenintolerantie.

Aantasting slijmvlies dunne darm

Aantasting van het slijmvlies van de dunne darm kan het gevolg zijn van een ontsteking die veroorzaakt wordt bij bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of een infectie zoals giardiasis.

De aandoeningen diabetes en sclerodermie kunnen ook voor malabsorptie zorgen.

De meest voorkomende symptomen van malabsorptie zijn:

  • Veel, lichtgekleurde en sterk ruikende ontlasting
  • Winderig en opgeblazen gevoel
  • Gewichtsverlies
  • Buikpijn met krampen
  • Vermoeidheid en verzwakking
  • Verstopping of juist diarree

Als malabsorptie niet behandeld wordt kan het leiden tot een vitamine B12- en ijzertekort, wat leidt tot bloedarmoede. Symptomen van bloedarmoede zijn een bleke huidskleur en kortademigheid.

Het tekort aan vitamine B12 kan je ruggenmerg en de zenuwen die daarlangs lopen aantasten. Een symptoom van deze zenuwaantasting is een tintelend gevoel in je handen en voeten.

Je huisarts zal een reeks van onderzoeken doen om erachter te komen wat bij jou de oorzaak is van de malabsorptie. Er zal bijvoorbeeld een bloedonderzoek gedaan worden, een röntgenfoto gemaakt worden of een endoscopie gedaan worden.

De behandeling van malabsorptie is afhankelijk van de aandoening die de malabsorptie veroorzaakt. De behandeling kan bestaan uit een aangepast dieet, het slikken van vitamine- of mineralensuplementen of het nemen van hormonen of andere medicijnen. Bij ernstige ondervoeding kan het nodig zijn dat je opgenomen wordt in het ziekenhuis. Hier worden dan door middel van een infuus voedingsstoffen toegediend.