Mastopathie

Wat is mastopathie?

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in één of beide borsten. Het woord mastopathie komt uit het Grieks (mastos = borst en pathie = ziekte of aandoening). Het zijn aandoeningen waarbij knobbels en/of onregelmatigheden (strengetjes, schijfjes, brokjes) in de borst(en) te voelen zijn.

Symptomen

De klachten kunnen continue aanwezig zijn, maar ook af en toe of periodiek voorkomen. Deze klachten variëren van gespannenheid, gezwollen gevoel tot min of meer hevige pijn. De pijn is vaak vooral duidelijk bij bewegen of aanraken, maar kan ook voorkomen terwijl men stil zit. Deze pijnklachten worden ook wel mastalgie genoemd.

Behandeling

De meest gangbare reguliere behandeling van mastopathie bestaat uit hormoonkuren. Daarnaast kunnen soms operaties worden uitgevoerd. Succes is niet verzekerd. Het kan ook zijn, dat de klachten in eerste instantie zijn verdwenen, maar naderhand toch terugkeren. Alternatieve geneeswijzen en verandering van voeding kunnen een goede uitwerking hebben maar ook dit werkt niet bij iedereen. Wel is het zeker de moeite van het proberen waard.