Migraine

Wat is migraine?

Migraine is een heftig bonzende hoofdpijn. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan grofweg 4 tot 72 uur duren. Bij een migraine-aanval kun je misselijk zijn en moet je soms overgeven. Ook kun je vaak niet goed tegen licht en geluid. Door de heftigheid van de klachten is het vaak niet goed mogelijk om goed te functioneren op school of op het werk.

Vrouwen hebben twee keer zoveel last van migraine dan mannen. Dit heeft vermoedelijk te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Sommige mensen die last hebben van migraine krijgen 15 tot 45 minuten voor een aanval zogeheten auraverschijnselen. De meest voorkomende auraverschijnselen zijn:

  • Het zien van schitteringen, flitsen of golvende beelden
  • Het krijgen van blinde vlekken (sommige delen van het zicht ‘vallen uit’)
  • Een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van je lichaam
  • Spraakstoornissen

Deze verschijnselen zijn tijdelijk. Ze stoppen als de migraine-aanval begint. Migraine is niet hetzelfde als spanningshoofdpijn. Het duidelijkste verschil is dat je bij spanningshoofdpijn niet misselijk bent en dat deze hoofdpijn niet erger wordt bij inspanning. Een ander verschil is dat bij migraine de klachten heftiger zijn.

Migraine ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in je hoofd. Stoffen die in je hersenen zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters) spelen vermoedelijk een belangrijke rol. Waarom de ene persoon vaker of meer klachten heeft dan de ander is niet duidelijk. Wel is het zo dat je zelf een grotere kans hebt last van migraine te krijgen als migraine ook in je familie voorkomt.

Wat een migraine aanval kan uitlokken is per persoon verschillend. De meest voorkomende factoren bij mannen en vrouwen zijn:

  • Spanning en stress
  • De overgang van stress naar ontspanning
  • Bepaalde stoffen in voedsel:
    • Smaakversterkers (in Chinees eten en kant- en klaargerechten)
    • Sulfiet (in wijn)
    • Nitraat (in spinazie, sla, kool, chinese kool en rode bieten).
    • Kunstmatige zoetstof (aspartaam)

Vrouwen hebben uitlokkende factoren die te maken hebben met de vrouwelijke hormonen, zoals:

  • De periode rond de menstruatie
  • Gebruik van de pil of hormonale anticonceptie
  • De overgang

Voel je een aanval opkomen dan kun je beginnen met een pijnstiller en een middel tegen de misselijkheid. Door ervaring kun je er achter komen welke pijnstiller en welk middel tegen de misselijkheid het beste bij je werkt. Dit kun je goed in overleg met de huisarts doen. Mochten deze middelen niet helpen, dan kan de huisarts een middel voorschrijven speciaal gericht tegen een migraineaanval. Zij zorgen ervoor dat de bloedvaten in de hersenen niet te ver uitzetten.

Behandeling van een aanval met niet-specifieke migrainemedicijnen

Pijnstillers

Pijnstillers (zoals paracetamol en aspirine) worden als een niet-specifieke behandeling van migraineaanvallen beschouwd en worden ook wel in combinatie met andere middelen gegeven. Ze werken het beste als ze zo vroeg mogelijk worden ingenomen. Deze middelen kunnen bij lichte tot matige pijn verlichting geven. Bij langdurig gebruik bestaat de kans dat de hoofdpijn juist verergert.

Ontstekingsremmers

Ontstekingsremmers (NSAID’s) hebben naast de ontstekingsremmende werking ook een pijnstillende werking. Het beste resultaat krijgt men als deze middelen zo vroeg mogelijk worden ingenomen. Sommige mensen kunnen bij veelvuldig gebruik maag- en/of darmklachten krijgen.

Braakremmende middelen

Braakremmende middelen worden gegeven om de misselijkheid die vaak bij een migraineaanval optreedt, te bestrijden. Braakremmende middelen worden bijna altijd in combinatie met een pijnstiller gegeven. De pijnstiller wordt dan beter in het lichaam opgenomen.

Behandeling van een aanval met specifieke migrainemedicijnen

Triptanen

Er zijn medicijnen die de bloedvaten in de schedel vernauwen, die tijdens de hoofdpijnfase van de migraineaanval verwijd en ontstoken zijn. Deze medicijnen noemen we triptanen. Alle triptanen moeten worden ingenomen tijdens een aanval aan het begin van de hoofdpijnfase. Triptanen geven een effectieve pijnverlichting. Daarnaast hebben triptanen ook een gunstig effect op de begeleidende verschijnselen als misselijkheid, foto- en fonofobie. Mensen die triptanen gebruiken hebben soms last van onder andere duizeligheid of slaperigheid.

Heb je meerdere aanvallen per maand, dan kan de huisarts je iets voorschrijven om de kans op een aanval te verminderen of te voorkomen:

  • Een bèta-blokker: Dit is een middel dat gegeven wordt tegen onder andere een hoge bloeddruk. Ze hebben een werking op je bloedvaten die gunstig kan zijn om van een migraine aanval te voorkómen. Bèta-blokkers zorgen ervoor dat de bloedvaten niet teveel samenknijpen.
  • Een anti-epilecticum: Dit is een medicijn tegen epileptische aanvallen. Hoewel nog niet duidelijk is waarom, schijnen deze middelen ook de kans op migraine te kunnen verminderen. Deze middelen hebben vaak bijwerkingen, maar dit vinden veel mensen minder erg dan de migraineaanvallen zelf.
  • Sommige vrouwen hebben baat bij een andere pil (orale anticonceptiepil) of juist het doorslikken van de pil, indien de aanval ontstaat in de stopweek. Bespreek dit met je huisarts.

Als je vaak last hebt van migraine kun je er proberen achter te komen waardoor de aanvallen worden uitgelokt. Een goede manier om dat te doen is het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Als je dagelijks opschrijft wanneer de hoofdpijn begint, kun je misschien achterhalen wat de aanval uitlokt. Als je vermoedt dat het door bepaald eten veroorzaakt wordt, kun je proberen dat eten te vermijden.

Om het aantal aanvallen te verminderen kun je ook ontspanningsoefeningen doen.

Leg uit aan je omgeving dat je last kunt hebben van migraine. Geef het ook aan als je een aanval krijgt. ‘Gewoon doorgaan’ bij een aanval vermindert de klachten niet. Meestal verergert dat de klachten juist.

Als je een anticonceptiepil gebruikt kun je overleggen met de huisarts over een ander type pil of een andere vorm van anticonceptie.