Miliaria (Hitte-uitslag)

Wat is miliara?

Miliaria is beter bekend als hitte-uitslag. Het is een tijdelijke, oppervlakkige huiduitslag. Het kan voorkomen als zweetkanaaltjes verstopt raken bij zeer warm en vochtig weer. Miliaria uit zich in de vorm van rode puistjes, die meestal snel verdwijnen als je de schaduw opzoekt of geacclimatiseerd raakt. Soms kan het echter leiden tot eczeem dat niet zomaar overgaat.

Oorzaken

Deze verstopping is waarschijnlijk het gevolg van overmatige vochtigheid van de huid. Kinderen, ouderen en mensen met overgewicht hebben meer kans om hitte-uitslag te krijgen.

Symptomen

Symptomen zijn een aanhoudend prikkelend of jeukend gevoel en bij ernstige gevallen krijg je kleine blaasjes doordat zich zoutkristallen vormen in de zweetkanaaltjes.

Behandeling

Vermijd blootstelling aan zonlicht en vermijd zware lichamelijke inspanning tijdens warm, vochtig weer. Besteed aandacht aan de ventilatie en probeer de temperatuur binnenshuis zo laag mogelijk te houden. Handhaaf een aangename temperatuur en luchtvochtigheid (liefst met een airconditioner) om het zweten te verminderen en de verdamping vanuit het lichaam te bevorderen.

Draag katoenen kleding die losjes en gemakkelijk zit. Draag geen strakke kleding en trek regelmatig andere kleding aan. Neem regelmatig een bad en houd de huid schoon en droog. Vermijd of verminder het eten van gekruide spijzen.