Miltaandoening

Wat is een miltaandoening?

De milt ligt boven in de buik aan de linkerzijde, net achter de maag en onder de ribbenboog. De milt heeft bij de mens een aantal (verschillende) taken die betrekking hebben op de samenstelling van het bloed. De milt is een van de belangrijkste organen van de grote groep bloed- en lymfevormende organen, waar onder andere ook het beenmerg, de lymfeklieren en de lever toe behoren.

De milt speelt een belangrijke rol bij het zuiveren van het bloed, door dode bloedcellen uit het bloed af te voeren. Het bloed in het menselijk lichaam passeert ongeveer eenmaal per anderhalf uur de milt. De grootte en het gewicht van de milt kan variëren, afhankelijk van de hoeveelheid bloed die hij bevat.

Een vergrote milt kan pijnlijk zijn en in sommige gevallen heel gevaarlijk. De milt van een volwassene weegt tussen de 100 en 250 gram. De milt is echter niet onmisbaar. Na verwijdering kunnen zijn taken grotendeels overgenomen worden door andere organen.

Oorzaken

De milt is betrokken bij veel ziekten die zich elders in het lichaam afspelen. Meestal reageert de milt door verhoogde werking of door zwelling. Dit treedt op bij verschillende infectieziekten (leverontsteking), parasitaire ziekten (malaria), aandoeningen van de lymfeklieren en aandoeningen van het bloed.

Symptomen

Een miltbloeding of scheur van de milt (miltruptuur) treedt maar heel zelden spontaan op. De belangrijkste verschijnselen zijn dan bloeddrukdaling, pijn in de miltstreek en bewusteloosheid door een tekort aan bloed in het vaatstelsel (shock).

Behandeling

Operatief wegnemen van de milt is meestal de enige oplossing voor spoedig herstel.