Morfea

Wat is morfea?

Morfea (morphea) is een huidziekte, een lokale vorm van sclerodermie, die tot de huid beperkt blijft. Meestal blijft het ook beperkt van één tot enkele plekken. Het veroorzaakt zeer plaatselijke ontstekingen van de huid. Hierbij treedt verharding (slcerosering) op en uiteindelijk verlittekening. Morfea komt ongeveer drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaken

Bij morfea treedt een afbraak op van het bindweefsel. Hierdoor wordt je huid stug en gaat deze hard aanvoelen. Het bindweefsel (inclusief de elastische vezels) vertoont afbraakverschijnselen met als gevolg verlies van structuur en functionaliteit. Ook verdwijnen de haartjes en zweetklieren door deze verharding uit je huid. Waarom het bindweefsel van je huid kapot gaat, is niet bekend. Sommige onderzoekers denken dat tekenbeten een rol kunnen spelen. Hierdoor zou een ontstekingsreactie kunnen ontstaan, waardoor de bindweefselcellen abnormale vezels gaan maken.

Morfea komt vaker voor op plaatsen waar langdurige druk op de huid wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld op randen van strakzittende kleding.

Het vertoont gelijkenis met reumatische ziekten en sommige andere auto-immuunziekten. Hierbij keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam in plaats van tegen schadelijke stoffen van buiten het lichaam.

Symptomen

Morfea begint met een huidvlek die zich uitbreidt naar een matig ontstoken roodheid. Hierna ontstaat een harde, parelgrijze plek met een paarse ring eromheen. Bij morfea krijg je geen last van inwendige afwijkingen. Naast de gewone morfea bestaan er nog drie zeldzamere vormen met ieder zijn eigen specifieke symptomen:

  • Lineaire morfea: hierbij is sprake van een lijnvormige morfea, vaak op één arm of been.
  • Sabelhouw morfea (morphea en coup de sabre): deze lineaire vorm komt voor op het hoofd.
  • Diepe morfea (morphea profunda): hierbij liggen de verhardingen diep in de huid, als een vorm van vetweefselontsteking.

Behandeling

In de meeste gevallen vermindert of verdwijnt de morfea na een aantal jaren spontaan, waardoor een behandeling van deze huidziekte niet direct noodzakelijk is. Vaak wordt voor een afwachtend beleid gekozen.

Er bestaan wel een aantal behandelingen bij morfea. Omdat sommige onderzoekers denken dat het veroorzaakt wordt door een tekenbeet, wordt vaak begonnen met antibiotica. Als ontstekingsremmer wordt vaak corticosteroïd houdende crèmes voorgeschreven. Daarnaast kan lichttherapie geprobeerd worden. Er is echter nog geen effectieve behandeling gevonden.