Myasthenia gravis

Myasthenia gravis (MG) is een vrij zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door spierzwakte. Dit gaat gepaard met abnormale spiervermoeidheid, waarbij zelfs verlammingen kunnen optreden. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen en begint doorgaans op een leeftijd van 20 tot 40 jaar, maar kan op elke leeftijd optreden.

Myasthenia gravis

De oorzaak van MG is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem richt zich tegen lichaamseigen componenten, waarbij in dit geval de prikkeloverdracht van zenuwcel naar spiercel verstoord raakt. In ernstige gevallen breiden de verlammingsverschijnselen zich uit tot de spieren van nek, romp en ledematen, waarbij ook ademhalingsstoornissen kunnen optreden.

Myasthenia gravis is te herkennen aan verschillende symptomen. Het meest opvallend is de specifieke  spierzwakte  in plaats van gegenealiseerde (alle spieren) zwakte. Op het ene moment kun je er veel last van hebben en op het andere moment niet. Na rust heb je meestal weer meer kracht. Bij 50% van de patiënten met myasthenia gravis worden de oogspieren het eerst aangetast, maar uiteindelijk vertoont90% van de patiënten dit probleem. Andere symptomen zijn:

 • Hangende oogleden
 • Zwakke oogspieren
 • Dubbelzien
 • Spierzwakte na inspanning
 • Spierzwakte in armen en benen komen vaak voor. Een van de oorzaken is dat in de spieren de acetylcholinereceptoren worden geblokkeerd.
 • Spraak- en slikproblemen
 • Ademhalingsproblemen
 • Zwakte bij extensie en flexie van hoofd

De symptomen en ernst van myasthenia gravis kunnen sterk per persoon verschillen. Het komt maar zelden voor dat iemand alle symptomen heeft. De zwakte neemt toe bij inspanning. Tevens is de zwakte in de ochtend het minste.

Het verloop van MG is doorgaans moeilijk te voorspellen. Over het algemeen kan gezegd worden dat de klachten in de eerste drie tot vijf jaar toenemen in ernst en hoeveelheid. In deze periode is er een kans om aan complicaties te overlijden (bij zwakke ademhalingsspieren bijvoorbeeld). Daarna breekt een redelijk stabiele periode aan. Op de lange duur zal er dan langzaamaan verbetering merkbaar zijn.

Er zijn enkele factoren die ervoor kunnen zorgen dat de klachten tussentijds erger worden. Denk hierbij aan een infectieziekte (voornamelijk met koorts erbij), slaapgebrek, hevige inspanning of emoties.

De behandeling van myasthenia gravis is gericht op de bestrijding van de symptomen. De aandoening is niet te genezen. Om myasthenia gravis te behandelen kan de arts je verschillende medicijnen voorschrijven. Er zijn medicijnen die:

 • De acetylcholinespiegel verhogen, zoals pyridostigmine
 • De aanmaak of werking van antilichamen onderdrukken
 • In voldoende dosis de spierzwakte en verlammingen opheffen

De arts kan tijdens aanvallen van verergerende symptomen de dosis verhogen. Ook zijn er langwerkende capsules verkrijgbaar die je kunt nemen voordat je gaat slapen. Deze zijn zinvol voor mensen die 's morgens wakker worden met ernstige spierzwakte en moeite hebben met slikken. Daarnaast kan de thymus worden verwijderd, deze speelt een rol in de immuunrespons.

Het belangrijkste advies is dat je moet luisteren naar je lichaam. Gezien je spierkracht na rust meestal weer herstelt, is het belangrijk om op vermoeide momenten ook echt die rust te nemen. Overbelasting leidt tot onnodige uitputting. Andere maatregelen die je zelf kunt nemen, zijn:

 • Probeer uitlokkende factoren te vermijden. Dus zo min mogelijk stress, hevige inspanning, emoties, of gebrek aan slaap proberen te realiseren.
 • Vermijd extreem hete temperaturen. Een sauna, heet bad maar ook een tropische vakantiebestemming zijn niet aan te raden. Let ook op met extreem hete/pittige gerechten of dranken.
 • Gebruik een oogmaskertje wanneer je ogen niet goed sluiten. Dit helpt je om beter in slaap te kunnen vallen.
 • Leg de nadruk op dingen die je wel kunt en niet op die je niet kunt. Leer grenzen en beperkingen kennen, maar probeer toch alles te doen wat je nog wel kunt. En bedenk hierbij ook dat hoewel het misschien op dit moment slechter gaat, het morgen net zo goed weer wat beter kan gaan.