Nanisme (Dwerggroei)

General tekst:

Nanisme of dwerggroei kan verschillende oorzaken hebben. Bij een tekort aan groeihormoon van de hypofyse zijn de lichaamsverhoudingen meestal normaal, maar groeit de patiënt gewoon niet. Het gezicht blijft kinderlijk en bij de man blijft baardgroei uit. De geestelijke ontwikkeling is echter meestal normaal. Soms gaat dit gebrek aan groeihormoon samen met een te geringe productie van andere hormonen wat tot een vertraagde seksuele ontwikkeling kan leiden.

Bij een tekort aan schildklierhormoon kan cretinisme ontstaan; dit is een vorm van dwerggroei waarbij de patiënt een typisch uiterlijk heeft: brede neus, dikke lippen, korte benen en een grove huid. Deze aandoening gaat vaak samen met een verminderde verstandelijke ontwikkeling.

Behandeling

De behandeling van een tekort aan groeihormoon van de hypofyse bestaat uit het toedienen van menselijk groeihormoon in de vorm van injecties, die tweemaal per week tot aan het eind van de puberteit worden gegeven. De meeste kinderen reageren uitstekend op deze behandeling en groeien op tot normale volwassenen.

Door al vroeg met de toediening van schildklierhormoon wordt begonnen, kan men proberen dit cretinisme te voorkomen. De ontwikkeling kan dan geheel normaal verlopen.