Navelbreuk (hernia umbilicalis)

Wat is een navelbreuk?

In het kort:

  • Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de navel.
  • Het kan aangeboren zijn, maar je kunt er ook op latere leeftijd nog last van krijgen.
  • Een navelbreuk op latere leeftijd kan ontstaan door overgewicht, zwaar lichamelijk werk, veel hoesten of bepaalde ziekten.
  • Het belangrijkste symptoom is een zwelling in de navel. Ook kun je last krijgen van een zeurend of branderig gevoel op de plaats van de navelbreuk.
  • Een navelbreuk kan geopereerd worden, maar dit is niet altijd nodig.

Over een navelbreuk

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen. Een navelbreuk wordt ook wel gerekend tot de buikwandbreuk.

De oorzaak van een navelbreuk hangt af van of het aangeboren of verworven is.

Oorzaak aangeboren navelbreuk

Een aangeboren navelbreuk bij een baby wordt veroorzaakt door een klein defect in de buikwand dat niet bedekt is met huid. Vaak is de navelring niet voldoende gesloten of weer opnieuw geopend waardoor een uitpuiling ontstaat.

Oorzaak verworven navelbreuk

Een verworven navelbreuk kan voorkomen bij volwassenen en kinderen. Het wordt veroorzaakt door een verhoogde druk in de buikholte of verzakking van de buikwand. Dit kan komen door zwangerschap, overgewicht, zwaar lichamelijk werk, veel hoesten of bepaalde ziekten zoals levercirrose. De navel is de dunste laag van de buikwand, waardoor hier gemakkelijker een breuk ontstaat. Meestal bestaat de inhoud van de navelbreuk uit vetweefsel, maar het kan ook uit een deel van de darmen bestaan.

Eén van de symptomen van een navelbreuk is de zwelling in de navel. Daarnaast kun je last krijgen van een zeurend of branderig gevoel op de plaats van de breuk.

Beklemming komt vooral voor bij verworven navelbreuken en kan pijn geven. Als de inhoud van de navelbreuk uit vet bestaat, zal dit geen levensbedreiging vormen. Als de darm bekneld raakt, kan dit wel gevaarlijk zijn en zal een spoedoperatie moeten plaatsvinden.

De behandeling van een navelbreuk bestaat vaak uit een operatie, maar wat bij de operatie wordt gedaan is afhankelijk van het type navelbreuk.

Aangeboren navelbreuk

De meeste aangeboren navelbreuken genezen binnen een jaar spontaan. Vanwege de hoge kans op spontane genezing wordt met een operatie bij voorkeur gewacht tot het kind twee tot drie jaar oud is. Vaak wordt bij een meisje eerder tot een operatieve correctie overgegaan in verband met mogelijke problemen door de navelbreuk als ze zwanger raakt. Bij een operatieve ingreep wordt de breukpoort gesloten. Dit kan meestal in dagbehandeling.

Verworven navelbreuk

Als een verworven navelbreuk geen klachten geeft, hoeft het niet geopereerd te worden. Wanneer je last hebt van pijn of terugkerende beklemming is het wel verstandig om geopereerd te worden. De navelbreukoperatie is afhankelijk van de grootte van de breuk. Bij een kleine breuk kan de breukpoort met enkele hechtingen of een kunststof matje gesloten worden. Bij een grotere breuk wordt de buikwand altijd verstevigd met een kunststof matje. Hierbij word je meestal kort (één tot twee dagen) opgenomen in het ziekenhuis. Het herstel van de navelbreukoperatie neemt een aantal weken in beslag en de eerste weken zal je voorzichtig moeten zijn met zwaar tillen.