Nervositeit

Wat is nervositeit?

In het kort:

  • Nervositeit is last hebben van een zenuwachtig gevoel, dit kan lichamelijke en psychische klachten veroorzaken.
  • Nervositeit wordt vaak veroorzaakt door drukte, problemen of ingrijpende gebeurtenissen in je leven.
  • Sommige mensen zijn vatbaarder voor nervositeit dan anderen, dit ligt onder andere aan je zelfvertrouwen en karakter.
  • Symptomen van nervositeit zijn hoofdpijn, versnelde hartslag en weinig eetlust.
  • Je kunt zelf veel doen tegen nervositeit, zoals meer naar buiten gaan, gezonder eten en minder alcohol en cafeïne drinken.
  • Soms kan kalmerende medicatie helpen.

Over nervositeit

Iedereen heeft wel eens last van nervositeit of een zenuwachtig gevoel. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Echter, wanneer je vaak of lang last hebt van nervositeit, kan dit psychische of lichamelijke klachten opleveren die slecht zijn voor je gezondheid.

De oorzaak van nervositeit ligt meestal in de directe omgeving. Je hebt het bijvoorbeeld te druk, er zijn problemen in je relatie of je werk levert spanningen op. Andere stressvolle gebeurtenissen, zoals een examen of het overlijden van iemand in je omgeving, kun je niet voorkomen. Na zo'n ingrijpende gebeurtenis kom je gewoonlijk vanzelf weer in evenwicht. Je karakter speelt een belangrijke rol bij de manier waarop je met spanning omgaat en hoe snel je weer in balans kunt komen. Wat voor de één gezonde spanning is, kan voor de ander voor grote problemen zorgen. Vaak ligt dit aan je mate van zelfvertrouwen en hoe goed je gevoelens kan uiten.

Andere mogelijke oorzaken van nervositeit zijn een ongezond voedingspatroon (met te weinig vitaminen en mineralen) of het nuttigen van te veel alcohol.

Veel voorkomende symptomen bij nervositeit zijn:

  • Versnelde hartslag
  • Hoofdpijn
  • Weinig eetlust
  • Maagklachten
  • Spierpijn
  • Slaapproblemen
  • Concentratieproblemen
  • Sneller geïrriteerd zijn

De specifieke klachten bij nervositeit verschillen per persoon. Wanneer je last van (een aantal van) deze klachten hebt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Je klachten zijn als het ware een waarschuwing; wanneer je er niets aan doet, kun je last krijgen van ernstigere problemen. Je kunt dan bijvoorbeeld gaan hyperventileren of overspannen raken.

Je kunt zelf veel doen om nervositeit te voorkomen of te verminderen. Zoek eerst naar de oorzaken van de spanning en probeer daar iets aan te veranderen. Raadpleeg een huisarts als de klachten niet vanzelf verdwijnen, of als je klachten je dagelijkse leven beïnvloeden. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog. Hij of zij kan je helpen de onderliggende reden van je nervositeit te vinden en hier op een goede manier mee om te gaan.

Geneesmiddelen

Wanneer levensstijl aanpassingen niet voldoende helpen tegen nervositeit, kan je arts een rustgevend middel voorschrijven. Kalmerende middelen geven snel resultaat en kunnen je op korte termijn helpen om je nervositeit te verminderen.

Wel is het altijd beter om medicatie maar voor korte termijn te gebruiken en aan de onderliggende reden van je nervositeit te werken. Zo blijf je ook op lange termijn gezond.

Je kunt nervositeit verminderen op langere termijn door voldoende te bewegen, veel naar buiten te gaan en gezond te eten. Ook helpt het om problemen (met je naasten) uit te praten en je tijd beter in te delen. Heb je het te druk op werk, geef dit dan aan bij je werkgever.

Probeer daarnaast minder cafeïne en alcohol te drinken, dit kan je namelijk een opgejaagd gevoel geven.