Netvliesaderverstopping

Wat is netvliesaderverstopping?

Het netvlies is een doorzichtig, rood vlies dat een groot gedeelte van de binnenzijde van de achterkant van de oogbol bekleedt. Het netvlies ontvangt de afbeelding van de werkelijkheid en zet deze om in elektrische signalen, die naar de hersenen gaan.

Het belangrijkste bloedvat dat het netvlies van bloed voorziet kan door een bloedstolsel verstopt raken. Hierdoor krijgt het netvlies geen bloed en dus ook geen zuurstof meer. Dit is een gevaarlijke situatie. Het netvlies kan niet lang zonder zuurstof.

Symptomen

Er ontstaat meestal plotseling blindheid. Plotselinge gedeeltelijke blindheid kan ook optreden bij netvliesloslating. Wanneer alleen een klein deel van het netvlies geen bloed meer ontvangt, ontstaat een gedeeltelijke uitval van het gezichtsveld.

Diagnose

Het is belangrijk bij plotselinge uitval van het gezichtsvermogen direct een arts te waarschuwen. Wanneer direct bepaalde geneesmiddelen worden genomen, is herstel soms mogelijk. Het is erg belangrijk de oorzaak van de verstopping te achterhalen om herhaling te kunnen voorkomen. De arts zal daarom bloed- en lichamelijk onderzoek doen.