Netvliesbeschadiging

Wat is een netvliesbeschadiging?

Een netvliesbeschadiging is een beschadiging aan het netvlies van je oog. Je netvlies of retina bevindt zich aan de achterkant in je oogbol. Je netvlies is betrokken bij je zicht. In je netvlies bevinden zich de zogenaamde staafjes en kegeltjes waarmee je kleur en contrast kunt onderscheiden. Je netvlies ontvangt licht vanaf buiten en zet dit om naar elektrische signalen voor je hersenen. Een netvliesbeschadiging kan daarom ook grote gevolgen hebben. In ernstige gevallen kan een netvliesbeschadiging zelfs leiden tot blindheid. Maculadegeneratie is niet hetzelfde als netvliesbeschadiging.

 

 

 

 

Een netvliesbeschadiging kan onder andere ontstaan als gevolg van één van de volgende aandoeningen:

  • Suikerziekte
  • Slagaderverkalking
  • Bloedziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Trombose
  • Nieraandoeningen

Deze ziekten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kleine haarvaatjes in je ogen gaan lekken of dicht gaan zitten. Hierdoor ontstaat een bloeding of krijgt je netvlies te weinig bloedtoevoer. Als gevolg hiervan kan het netvlies afsterven.

Een andere afwijking aan het netvlies is netvliesloslating. Dit komt omdat het glasachtig lichaam in je oog naarmate je ouder wordt kan krimpen. Dit kan slijtage aan het netvlies en scheurtjes in het netvlies veroorzaken, waar vocht onder kan gaan zitten. Als dat gebeurt, gaat het netvlies loslaten.

Netvliesbeschadiging leidt tot slechtziendheid of zelfs blindheid, afhankelijk van de plaats en uitgebreidheid van de aantasting van het netvlies. Je kunt een troebel of vervormd beeld zien van de werkelijkheid of defecten in het gezichtsveld waarnemen.

Een netvliesbeschadiging kan niet meer behandeld worden. De opgelopen schade blijft aanwezig. Wel is het soms mogelijk om verdere schade te voorkomen door middel van een laserbehandeling. De behandeling vindt poliklinisch plaats en voorkomt dat je nog slechter gaat zien. Met behulp van een laserstraal maakt de oogarts eventueel lekkende bloedvaatjes dicht. Delen van het netvlies die niet meer werken worden afgesloten van de bloedtoevoer. Hierdoor kan het toegevoerde bloed direct naar delen van het oog die het bloed nodig hebben.

De behandeling duurt over het algemeen maar een minuut of tien en voelt aan als kleine speldenprikjes in je oog. Sommige mensen ervaren dit als pijnlijk. Hoewel de behandeling zelf maar kort duurt, kunnen de gevolgen van de behandeling lang aanhouden. Zo kun je nog enige tijd verblind zijn en kun je nog een aantal uren wazig zijn.