Neusverstopping

Wat is neusverstopping?

De neus is de belangrijkste ingang voor het ademhalingssysteem. De neus kan verstopt raken, waardoor de toevoer van lucht wordt bemoeilijkt.

Oorzaken

De doorgang kan belemmerd raken door zwelling van de neusslijmvliezen. Allergie, virusinfectie, bacteriële infectie, verkoudheid, of een vreemd voorwerp kunnen allen slijmvlieszwelling geven. Een verstopping bij verkoudheid komt heel vaak voor. Door de grote productie van slijm en zwelling van het slijmvlies, raakt de neus verstopt. Bij allergie veroorzaakt een vergelijkbaar principe de verstopping. Meestal verdwijnt de verstopping wanneer de verkoudheid of allergie minder wordt.

Behandeling

Wat bij neusverstopping kan helpen is stomen met heet water. Het toevoegen van mentholdruppels (let op: niet bij kinderen jonger dan 2 jaar) of kamille kan, maar is niet nodig. Zoute neusdruppels kunnen ook verlichting geven. Voldoende luchtvochtigheid in huis vooral met centrale verwarming kan klachten verminderen. Bij een infectie is het goed om rustig aan te doen omdat het lichaam moet vechten tegen de infectie.

Wanneer naar de huisarts?

Bij lang bestaande klachten kan de huisarts een verlichtend middel voorschrijven. Wanneer de neus wordt verstopt door een bepaald object (bijvoorbeeld een kraaltje) kun je dit het best door een arts laten verwijderen. Het gevaar bestaat dat het kraaltje verder naar achteren schiet en daardoor vaster komt te zitten. Een arts heeft speciale instrumenten om je neus weer doorgankelijk te maken.