(Nierstuwing) Hydronefrose

Wat is hydronefrose?

Hydronefrose of nierstuwing ontstaat meestal door een verstopping in je urinewegen. Dit kan een verstopping zijn in de urineleider waardoor de urine naar je blaas stroomt of in de urinebuis waardoor de urine vanuit je blaas naar buiten kan. Door deze verstopping loopt de druk in de nieren op waardoor deze opzwellen, mogelijk met nierschade tot gevolg. Hydronefrose kan in één of beide nieren voorkomen en heeft verschillende oorzaken.

Oorzaken

De oorzaak van hydronefrose is meestal een verstopping in de urinewegen. Dit kan ontstaan door druk van buiten. In je urineleider kan dit komen door bijvoorbeeld een tumor of een vergrote baarmoeder door zwangerschap. Verhoogde druk in de plasbuis kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een vergrote prostaat. Ook kan de verstopping veroorzaakt worden door nierstenen of door een vernauwing van de urineleider en/of plasbuis.

Aangeboren nierstuwing wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking waarbij de urineleider vernauwd is. Ook reflux van urine vanuit de blaas kan nierstuwing veroorzaken.

Symptomen

Bij een plotselinge hydronefrose, bijvoorbeeld door nierstenen bestaan de klachten vooral uit hevige pijn in de flank (nierkolieken). Bij langer bestaande nierstuwing hoeven er niet altijd klachten te zijn of zijn deze wat vaag, zoals misselijkheid, overgeven en buikpijn.

Na verloop van tijd kun je bij hydronefrose last krijgen van de volgende symptomen en klachten:

  • Pijn in je zij of onderrug
  • Moeite met plassen
  • Bloed in de urine

Als gevolg van hydronefrose loop je een groter risico op urineweginfecties, omdat de urine niet doorstroomt en bacteriën zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. Daarnaast kan nierstuwing net als andere nieraandoeningen beschadigingen aan je nier veroorzaken.

Diagnose

Als je vermoedt dat je hydronefrose hebt is het belangrijk om een arts te raadplegen. Om de diagnose te stellen test deze bloed of urine. Soms kan de vergrote nier gevoeld worden door lichamelijk onderzoek. Een echo van je nieren is ook mogelijk. Hiermee kan de plaats en de oorzaak van de verstopping worden bepaald.

Behandeling

Bij een verstopping in je urinebuis biedt een katheter in de blaas uitkomst, waardoor de urine weg kan. Als de verstopping hoger zit wordt er mogelijk een naald door de huid in de nier gebracht. Hierna kan de oorzaak van de verstopping worden verholpen, bijvoorbeeld met behulp van een operatie.

Als de plasbuis is afgesloten door een vergrote prostaat, wordt de oorzaak van de prostaatvergroting behandeld. Indien nierstuwing wordt veroorzaakt door zwangerschap hoeft dit niet behandeld te worden. Na de geboorte gaat dit vanzelf over.