Noduli van Heberden

Wat is noduli van Heberden?

Noduli van Heberden, ook wel knobbels van Heberden genoemd, zijn verdikkingen van de eindkootjes van je vingers (DIP-gewrichten). Ze wijzen meestal op artrose in de vingers. De noduli ontstaan vaak geleidelijk. Vrouwen hebben vaker last van de noduli van Heberden bij handartrose dan mannen. Als de middelste vingergewrichten zijn aangedaan, wordt dit noduli van Bouchard genoemd.

Oorzaken

Door de artrose treedt er gewrichtszwelling op. Deze zwellingen zijn bijna altijd goedaardig en kunnen dus geen kwaad, naast het feit dat ze soms in de weg zitten. Doordat er slijtage van het kraakbeen plaatsvindt, reageert je lichaam hierop door extra veel botweefsel te vormen om het verlies tegen te gaan.

Symptomen

De noduli van Heberden ontstaan door artrose, dus naast de verdikking van de eindkootjes van de vingers gaat het gepaard met symptomen van artrose.

Klachten die je kan ervaren bij artrose in de handen:

  • Pijn bij het bewegen van het gewricht
  • Stijfheid van de gewrichten (vooral ’s ochtends kun je stijve handen hebben)
  • Bewegingsbeperking in de gewrichten

Doordat je je handen zo vaak gebruikt bij dagelijkse bezigheden, kan de pijn en beperking die je ervaart als erg vervelend en invaliderend worden beschouwd.

Diagnose

Hoewel de knobbeltjes bij de handen al een duidelijke indicatie van noduli van Heberden zijn, kan een definitieve diagnose eventueel gesteld worden met een röntgenfoto. Hierop kan duidelijk een verlies van kraakbeen in de handen worden aangetoond. De kraakbeenslijtage kan wijzen op artrose. Het maken van een foto is zeker niet altijd nodig: door de huisarts kan vaak de diagnose al gesteld worden door de combinatie van typische artroseklachten en deze knobbeltjes. Het maken van een röntgenfoto is dan overbodig.

Behandeling

De behandeling van de noduli van Heberden bestaat uit de artrose behandelen. Artrose is niet te genezen, tenzij je een kunstgewricht krijgt. Dit gebeurt nog weleens bij de knie of de heup, maar bij artrose in de vingers niet.

Veel bewegen wordt aangeraden om de gewrichten soepel te houden en de stijfheid tegen te gaan. Hiernaast krijg je vaak pijnstillers voorgeschreven zoals paracetamol of NSAID’s (ibuproven of diclofenac bijfvoorbeeld). NSAID’s bezitten ook een ontstekingsremmende werking en gaan daardoor roodheid en zwelling tegen.