Ondergewicht

Wat is ondergewicht?

Als je minder weegt dan goed is voor je gezondheid, heb je ondergewicht. De algemeen aanvaarde norm om te bepalen of je gewicht gezond is, is de Body Mass Index (BMI). Hierbij wordt de verhouding van je gewicht en je lengte berekend. Je gewicht in kilo’s gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat is je Body Mass Index. Als de uitkomst lager is dan 18,5 wordt er gesproken van ondergewicht. De BMI kan alleen gebruikt worden voor volwassenen. Om ondergewicht bij kinderen te bepalen wordt een andere maatstaf gebruikt.

Oorzaken

De oorzaken voor ondergewicht kunnen worden onderverdeeld in drie groepen:

  • Ondervoeding
  • Lichamelijke aandoeningen, zoals ziekten van maag en/of darmen, AIDS, kanker, beroerte of ernstige brandwonden.
  • Psychische aandoeningen, zoals de eetstoornissen anorexia en boulimia nervosa of dementie en bepaalde persoonlijkheidsstoornissen.

Een kind kan ondergewicht krijgen door een ziekte of een serieus eetprobleem.

Symptomen

Ondergewicht kan ernstige gevolgen hebben. Als je ondergewicht hebt, merk je dat je lichaam moeite krijgt om goed te functioneren. Je conditie gaat achteruit (lichamelijk, maar ook geestelijk) en je voelt je moe, lusteloos en mogelijk zelfs depressief. Daarnaast kun je last hebben van duizeligheid.

Als je te weinig voedingstoffen binnen krijgt, maakt je lichaam als eerste aanspraak op je vetreserves. Je wordt magerder en op een gegeven moment gaan de botten duidelijk zichtbaar uitsteken. Je krijgt holle wangen en ingevallen ogen. Ook heb je het snel koud. Je huid wordt dun, droog, bleek en voelt koud aan. Ook je haar voelt droog aan en valt meer uit dan normaal. De kans op botbreuken neemt toe, omdat ondergewicht een risicofactor is voor botontkalking (osteoporose).

Wanneer je geen vetreserves meer hebt, kunnen andere weefsels worden aangetast zoals spieren, lever, nieren, hart en zenuwweefsel. Bij zeer ernstig ondergewicht worden op den duur alle organen aangetast en kun je uiteindelijk overlijden.

Behandeling

Om ondergewicht te kunnen behandelen is het belangrijk om te weten wat de oorzaak ervan is. Als er een (lichamelijke of psychische) ziekte achter zit, richt de behandeling zich op deze aandoening. In veel gevallen kan een diëtist(e) je adviseren op het gebied van je dieet.

Meer calorieën en meer bewegen

Als je in gewicht wilt aankomen, moet je voeding meer calorieën bevatten dan je verbruikt. Daarnaast geldt dat bewegen de eetlust bevordert en dus goed is om ondergewicht tegen te gaan.

Sondevoeding

Bij ernstig ondergewicht kan sondevoeding nodig zijn. Sondevoeding is kunstmatige voeding die door een plastic slangetje via je neus en keel direct in je maag wordt gebracht.

Een paar algemene richtlijnen met betrekking tot eten, voor als je wilt aankomen:

  • Neem wat vaker een tussendoortje. Eet bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt met fruit, een boterham met mager beleg of 30+ kaas of een fruitsalade tussendoor.
  • Maak de maaltijden niet te zwaar, want vet remt de eetlust. Eet voldoende koolhydraten en eiwitten.
  • Neem een half uur voor de maaltijd een kopje bouillon of tomatensap. Dat stimuleert je eetlust.
  • Andere verantwoorde tussendoortjes zijn een beker melk of andere zuiveldrank, groentesoep (met ballen), mueslibol, appel-rozijnenkoeken en mueslirepen.
  • Zorg dat je altijd iets bij de hand hebt om te eten
  • Eet en kauw rustig en zorg voor voldoende rust en ontspanning