Ongelijke borsten (Borstasymmetrie)

Wat zijn ongelijke borsten?

Bijna elke vrouw heeft ongelijke borsten, ook wel borstasymmetrie genoemd. De één heeft echter in meerdere mate last van ongelijke borsten dan de ander. Ongelijke borsten herken je aan een verschillend uiterlijk. De belangrijkste factoren waar je ongelijke borsten aan herkent zijn verschillen in grootte en vorm.

Oorzaken

Ongelijke borsten worden mogelijk veroorzaakt door aangeboren factoren, bijvoorbeeld door over- of onderontwikkeld borstklierweefsel van één borst. Ongeveer twee jaar na de eerste menstruatie beginnen borsten te groeien. Borstgroei wordt geregeld door het hormoon oestrogeen. Tijdens de borstgroei (ongeveer twee tot vier jaar) kan er verschil ontstaan tussen beide borsten. Na ongeveer zes jaar sinds de start van de borstgroei is de kans klein dat de borsten nog veranderen. Een zwangerschap of de menopauze hebben wellicht invloed op de vorm en grootte van de borsten.

Symptomen

Ongelijke borsten zijn te herkennen aan verschillen in grootte en vorm. Wanneer het verschil tussen de borsten groter is dan één cupmaat, levert dit vaak problemen op, bijvoorbeeld bij het passen van een beha.

Behandeling

Neem eerst contact op met je huisarts om de behandelmogelijkheden bij ongelijke borsten te bespreken. Voorbeelden van behandelmogelijkheden:

  • Deze behandeling is een vorm van plastische chirurgie, waarbij de borsten meer volume krijgen door middel van implantaten.
  • Bij deze behandeling worden te grote, te zware of hangende borsten verkleind.

Let wel op: tijdens een operatie wordt het verschil tussen ongelijke borsten kleiner gemaakt. Er blijft dus na een operatie een (klein) verschil bestaan tussen beide borsten.

Wat kun je zelf doen?

Zit er een cupmaat verschil tussen je beide borsten en wil je niet onder het mes? Dan kun je zelf maatregelen nemen. Koop bijvoorbeeld een beha die passend is voor de grootste borst. De andere kant kun je opvullen met een bh-vulling. Ook zijn er tegenwoordig speciale webshops of winkels waar je een eigen beha kunt samenstellen. Zo kun je de ene kant van de beha een andere cup geven dan de andere kant.