Onregelmatige menstruatie (Oligomenorroe)

Wat is een onregelmatige menstruatie?

Een onregelmatige menstruatie is een menstruatiecyclus waarbij het niet meer duidelijk is wanneer deze begint of eindigt. De medische term voor een (zeer) onregelmatige menstruatie is oligomenorroe. Men spreekt van primaire en secundaire oligomenorroe.

Primaire oligomenorroe. Bij primaire oligomenorroe heeft de vrouw vanaf het begin van haar allereerste menstruatie een onregelmatige menstruatie.

Secundaire oligomenorroe. Vrouwen met secundaire oligomenorroe hadden ooit een regelmatige menstruatiecyclus voordat ze last kregen van een onregelmatige menstruatie.

Een normale menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Bij sommige vrouwen is dit iets korter en bij de ander duurt de cyclus weer iets langer. De menstruatie duurt gemiddeld drie tot zeven dagen en begint bij meisjes meestal tussen hun 11de en 15e levensjaar. Tijdens de eerste periode is de menstruatie bij meisjes vrijwel altijd onregelmatig. Als je menstruatie na een paar jaar onregelmatig blijft, spreekt men van oligomenorroe.

Oorzaken

De oorzaak van een onregelmatige menstruatie wordt vaak niet gevonden. Waarschijnlijk veroorzaken hormoonschommelingen de onregelmatige menstruatie. De vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen worden dan onregelmatig afgegeven. Hormoonschommelingen komen voornamelijk voor tijdens de puberteit en de overgang, maar kunnen ook daartussen voorkomen. Andere mogelijke oorzaken van een onregelmatige menstruatie zijn:

 • Vleesbomen
 • Afwijking van de baarmoedermond
 • Endometriose
 • Een eetstoornis
 • Extreem veel/zwaar sporten
 • Darmproblemen
 • Medicijngebruik
 • Stress
 • Een hormoonspiraal
 • Dreigende miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 • Een SOA

Symptomen

Een onregelmatige menstruatie is eenvoudig te herkennen. Je kunt namelijk niet meer bepalen wanneer de menstruatie begint en eindigt. Bij meisjes die net beginnen met menstrueren en bij vrouwen in de overgang is het normaal dat zij vaker bloed verliezen dan normaal. Bij een onregelmatige menstruatie verliest de vrouw vaker in de maand één of twee dagen een kleine hoeveelheid bloed (spotting). Het kan ook zijn dat zij opeens in een korte tijd erg veel bloed verliest. Sommige vrouwen hebben ook veel pijn tijdens de menstruatie, dit wordt ook wel endometriose genoemd.

Diagnose

Om vast te stellen of je last hebt van een onregelmatige menstruatie kun je een periode een menstruatiekalender bijhouden. Met een menstruatiekalender kun je bijhouden hoe vaak je in een maand bloed verliest en op welke momenten. Bijvoorbeeld vaak na de seks of in een periode van stress. Daarnaast kun je bijhouden hoe erg het bloedverlies was.

Als de onregelmatige menstruatie langer dan drie maanden aanhoudt kun je langs de huisarts gaan. Daarnaast is het verstandig om langs de huisarts te gaan als je vaak wisselende seksuele contacten hebt en opeens last krijgt van een onregelmatige menstruatie.

Soms is het moeilijk om een onregelmatige menstruatie te onderscheiden van contactbloedingen (bloedverlies tijdens of na seksueel contact). Mocht het vermoeden bestaan dat hier sprake van is, dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Vaak is het onschuldig, maar het kan soms ook wijzen op ziektes zoals een SOA of soms op ernstigere aandoeningen zoals baarmoederhalskanker.

Behandeling

Een behandeling voor een onregelmatige menstruatie is meestal niet nodig omdat deze vaak wordt veroorzaakt door een korte periode van hormonale schommelingen. Deze hormonale schommelingen gaan meestal vanzelf weer over. Daarnaast is een onregelmatige menstruatie vaak onschuldig, maar het kan wel erg vervelend zijn. Als je bang bent voor onregelmatig licht bloedverlies kun je inlegkruisjes dragen.

Als er geen verdere oorzaak wordt gevonden voor een onregelmatige menstruatie kun je de pil gaan gebruiken of overstappen naar een andere pil. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig een rustmoment te nemen voor jezelf als je veel stress ervaart. Als de onregelmatige menstruatie komt doordat je sterk vermagerd bent, zoek dan hulp bij een diëtist en de huisarts.

Een onregelmatige menstruatie veroorzaakt door een vleesboom of andere afwijking van de baarmoeder(mond) kan worden behandeld door een gynaecoloog.