Ontstoken nagelriem (Paronychia)

Wat is een ontstoken nagelriem?

In het kort:

  • Bij een ontstoken nagelriem is de huid rondom de nagel van een vinger of teen ontstoken.
  • Het wordt veroorzaakt door bacteriën of schimmels die de huid binnendringen door een wondje.
  • Symptomen zijn zwelling van de huid rondom de nagel en pijn bij aanraking van de zwelling.
  • Een chronische nagelriemontsteking kan voor schade aan de nagel zorgen, zoals verandering van kleur en oppervlak.
  • De ontsteking verdwijnt meestal na enkele dagen vanzelf.
  • De huisarts kan in ernstige gevallen antibiotica of antischimmelmedicijnen voorschrijven.

Over een ontstoken nagelriem

Bij een ontstoken nagelriem is de huid rondom de nagel van je vinger of teen ontstoken. Nagelriemontsteking kan in acute vorm optreden, waarbij de klachten plotseling opkomen. Daarnaast bestaat er een chronische vorm, waarbij de ontstoken nagelriem langzaam ontstaat en langer dan zes weken aanhoudt.

Wanneer een ontstoken nagelriem langdurig onbehandeld blijft, kan deze zich uitbreiden tot fijt. Fijt is een ernstige ontsteking waarbij ook onderliggende botten en pezen kunnen worden aangedaan.

Een nagelriemontsteking wordt ook wel paronychia of omloop genoemd.

Een ontstoken nagelriem wordt veroorzaakt door bacteriën of schimmels. Deze kunnen je huid binnendringen wanneer je een klein wondje in het nagelgebied hebt. Denk bijvoorbeeld aan het lospeuteren van een stukje vel langs je nagel, het te kort afknippen van je nagels of het oplopen van een splinter. Huidziekten zoals psoriasis en eczeem kunnen het ontstaan van kleine wondjes bevorderen.

Acute ontstoken nagelriemen worden meestal veroorzaakt door een bacterie, de zogenaamde Staphylococcus Aureus. De chronische vorm ontstaat meestal door een schimmel, de Candida Albicans of door een andere bacterie, Pseudomonas aeruginosa. De laatste twee micro-organismen groeien goed in vochtige huiden of wondjes.

Een nagelriemontsteking kan op elke leeftijd ontstaan. Het komt vaker voor bij mensen met ‘natte’ beroepen, zoals kappers, verpleegkundigen en slagers. Nagelbijten en het zeer kort afknippen van je nagels zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een ontstoken huid. Ook ingegroeide nagels geven een verhoogd risico op een nagelriemontsteking. Bij kinderen geeft duimzuigen een verhoogd risico op een ontstoken nagelriem aan de duim.

Een ontstoken nagelriem kun je herkennen aan een zwelling van de huid rondom je nagel waarin zich pus ophoopt. De zwelling doet pijn bij aanraking en geeft soms een kloppend gevoel. De chronische vorm van nagelriemontsteking kan voor schade aan je nagel zorgen. Deze kan dan veranderen van kleur en oppervlak. De nagel verkleurt bijvoorbeeld bruin, groen of juist wit, afhankelijk van de ziekteverwekker. Het normaal gladde oppervlak van je nagel kan ruw en hobbelig worden.

Behandeling door een arts is bij een milde nagelriemontsteking niet nodig. Meestal verdwijnt de ontsteking na enkele dagen vanzelf. Een nat verbandje kan het pus sneller aan de huid onttrekken. Tevens kunnen warme sodabaden (gedurende een uur, twee à drie keer per dag, in 37-38°C) de genezing bevorderen. Eventueel kan een podotherapeut ontstoken nagelriemen behandelen, ook bij hardnekkige of regelmatig terugkerende nagelriemontstekingen.

De pijnklachten bij een ontstoken nagelriem kunnen eenvoudig en snel worden behandeld door via een klein sneetje het pus uit de zwelling te laten lopen. Het is raadzaam dit niet zelf te proberen maar ervoor naar de huisarts te gaan. Soms is het nodig de nagelriem hierbij plaatselijk te verdoven. In ernstige gevallen kan je huisarts je antibiotica of antischimmelmedicijnen voorschrijven.

Iedereen kan last krijgen van ontstoken nagelriemen. Als je vatbaar bent voor ontsteking van de huid rondom de nagel kunnen de volgende adviezen helpen om een volgende ontsteking te voorkomen:

  • Peuter niet aan loszittende velletjes langs je nagel
  • Vermijd gewoontes als nagelbijten en duimzuigen
  • Knip je nagels aan de zijkanten niet te kort in
  • Houd je handen en voeten zoveel mogelijk droog
  • Draag goedzittend schoeisel
  • Vermijd contact met agressieve chemicaliën
  • Verzorg wondjes aan je vingers en tenen goed, eventueel met behulp van sodabadjes