Oogkastumor (Orbitatumor)

Wat is een oogkastumor?

Een gezwel van het oog is gelukkig erg zeldzaam. De meest voorkomende tumor is een kwaadaardig gezwel (melanoom) dat lijkt op een vorm van huidkanker. Meestal wordt deze tumor ontdekt bij een routine onderzoek door een arts.

Een tumor in de oogkas kan ontstaan in de oogzenuw, de oogspieren, de traanklieren en de bloedvaten. Soms ontstaat een tumor in de oogkas als uitzaaiing van een kanker op een andere plek in het lichaam.

Een retinoblastoom is een kwaadaardige tumor die meestal voorkomt bij kinderen onder de vijf jaar. Meestal is scheelzien het enige verschijnsel. De ziekte is dikwijls erfelijk en het is belangrijk bij oogklachten een arts te raadplegen en eventueel te vermelden dat er retinoblastomen in de familie voorkomen.

Symptomen

Een tumor in de oogkas veroorzaakt klachten door druk op de oogbol of de oogzenuw. Pijn, irritatie en een verminderd gezichtsvermogen kunnen optreden.

De tumor is meestal pijnloos en betreft slechts een oog. Soms begint de patient zelf te klagen over een geleidelijk verlies van een gedeelte van het gezichtsvermogen van het aangetaste oog.

Behandeling

De arts kan een fluorescentie-angiogram laten maken, waarmee de aard van het gezwel kan worden vastgesteld. Bij jonge volwassenen bestaat de gebruikelijke behandeling in de verwijdering van het betrokken oog om te voorkomen dat het gezwel zich naar andere delen van het lichaam verspreidt.

Wordt dit gezwel in een vroeg stadium ontdekt dan is behandeling door bestraling goed mogelijk. Is het gezwel echter te groot dan zal het oog verwijderd moeten worden. Om uitzaaiing te voorkomen.

Bij oudere mensen waarbij het gezwel slechts zeer langzaam groeit en het gezichtsvermogen niet bedreigt, is het meestal het best het oog met rust te laten.