Oogontsteking

Wat is een oogontsteking?

Bij een oogontsteking is het bindvlies, dat ervoor zorgt dat je ogen niet uitdrogen, ontstoken. Je oogwit en de binnenkant van je oogleden zijn bedekt met dit bindvlies (conjunctiva).

Oorzaken

Een oogontsteking kent verschillende oorzaken. Ontstoken ogen worden meestal veroorzaakt door een bacterie of virus. Zowel de virale als de bacteriële oogontsteking zijn besmettelijk. Een allergie of overgevoeligheid kan ook de oorzaak zijn. Hierbij treedt een allergische reactie van het bindvlies op. Dit kan door make-up of hooikoorts.

Daarnaast kun je oogontsteking krijgen door het te lang inhouden van of onhygiënisch omgaan met contactlenzen. Ook zie je bij sommige aandoeningen vaker oogontstekingen, zoals bij de ziekte van Bechterew en de ziekte van Crohn.

Symptomen

Een oogontsteking begint vaak met symptomen als jeuk of pijn in het oog. Hierna krijg je last van rode ogen doordat het bindvlies begint te verkleuren. Daarnaast kun je bij een oogontsteking last krijgen van de volgende symptomen:

  • Pus en etter in de ooghoeken, vooral ’s ochtends
  • Veelvuldig tranen

De verschillende vormen van oogontsteking zijn te onderscheiden door hun symptomen. Zo geeft een bacteriële oogontsteking een geelgroene afscheiding. Een virale infectie geeft een slijmvormige waterige afscheiding. Daarnaast heb je bij een virale oogontsteking vaak last van een rood oog, keelpijn en een loopneus. Allergische oogontsteking veroorzaakt jeuk, roodheid en een waterige afscheiding.

Behandeling

Bij een oogontsteking is behandeling meestal niet nodig. Onder normale omstandigheden geneest een ontstoken oog namelijk binnen een paar dagen vanzelf. Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen.

Tips

Enkele tips voor het verminderen van de klachten bij een oogontsteking, zijn:

 

  • Neem een paracetamol tegen de pijn. Eventueel kan de arts nog een zalf met bijvoorbeeld antibiotica voorschrijven.
  • Vermijd fel licht door een zonnebril op te zetten.
  • Draag geen make-up of contactlenzen.
  • Wanneer je oog vastgeplakt zit door etter of pus kun je dit losweken met een nat watje.

Wanneer naar de huisarts?

Als je ineens blijvend slecht ziet of veel pijn hebt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Doe dit ook als je vermoedt dat er iets in je oog zit of als je hele oogwit rood ziet. Als de oogontsteking na drie dagen niet minder is geworden, moet je ook contact opnemen met je huisarts. Deze kan de oogontsteking behandelen met bijvoorbeeld oogdruppels of antibiotica.