Oogtic

Wat is een oogtic?

Een tic is een snelle onwillekeurige samentrekking van een spier of spiergroep, waar men geen controle over heeft. Tics komen vaak in het gezicht voor. Het is vaak een spier rond het oog die samentrekt. De onwillekeurige spiersamentrekkingen rond het oog duren meestal slechts enkele seconden. Het kan een vervelend gevoel zijn.

De vraag is natuurlijk of er soms iets mis is met de ogen. In het algemeen is er echter geen reden tot ongerustheid, want een trillend ooglid is vrijwel altijd een onschuldige aandoening. Een (oog)tic is alleen verontrustend als het zeer hardnekkig is.

Oorzaken

Het is een heel gewoon verschijnsel en kan ontstaan door vermoeidheid of optreden onder stress. Meestal hoef je er niets aan te laten doen.

Als de tic niet verdwijnt, maar chronisch aanwezig blijft, kan dit een indicatie van een zenuwaandoening zijn. Een zenuwtrek of tic die vaak bij volwassenen voorkomt is een blefarospasme. Hierbij is sprake van een spastische sluiting van één of beide ogen. Deze aandoening maakt deel uit van een neurologische stoornis en kan gepaard gaan met andere lichamelijke tics.

Behandeling

Als de tics erg hinderlijk worden, wordt meestal alleen aangeraden spanning zoveel mogelijk te vermijden, en voldoende nachtrust te nemen. Soms wil het zachtjes masseren van het ooglid helpen. In ernstiger gevallen kunnen kalmerende middelen de tic helpen verminderen.