Oogzenuwontsteking

Wat is een oogzenuwontsteking?

Bij een ontsteking van de oogzenuw raakt de zenuw gezwollen en rood, en de zenuwvezels werken niet goed meer. Als er veel vezels aangedaan zijn, zien we slecht. Maar als de ontsteking mild is, kan het gezichtsvermogen bijna normaal zijn.

De oogzenuw bestaat uit een gedeelte in de oogbol (het netvlies) en een gedeelte dat vanuit de oogbol naar de hersenen loopt. Beide delen kunnen ontstoken raken, maar ze geven vaak elk een ander klachtenbeeld. In beide gevallen gaat de gezichtsscherpte in het aangetaste oog binnen enkele dagen achteruit, neemt de grootte van het gezichtsveld af en is het bewegen van het oog pijnlijk.

Oorzaken

Een oorzaak van een oogzenuwontsteking kan worden gezocht in een uitbreiding van een infectie elders in het lichaam. Keelontstekingen, tandinfectie of een ontsteking in de oogkas, kunnen een infectie van de zenuw veroorzaken.

De oogzenuw kan ook ontstoken raken bij multiple sclerose en bij oudere mensen door een aandoening die bekend staat als arteriitis temporalis (een ontsteking van een slagader op het hoofd).

Symptomen

Een oogzenuwontsteking ontstaat meestal plotseling, met wazig zicht in één of beide ogen. Het lijkt alsof iemand het licht zachter heeft gedraaid. De kleuren zijn anders. Er kan wat pijn rond de oogkas bestaan, vaak als de ogen bewogen worden.

Het gezichtsvermogen kan in de loop van één of twee weken slechter worden. Het kan ook verslechteren na een heet bad of hete douche of na inspanning.

Ga bij klachten direct naar een arts. Vaak gaat een ontsteking van de oogzenuw binnen twee tot acht weken vanzelf over en hersteld het gezichtsvermogen zich volledig. Houd je langere tijd last van de oogonsteking en heb je ook last van lage rugklachten, dan kan dit wijzen op de ziekte van Bechterew. Dit is, net als reuma, een onstekingsziekte.

Behandeling

Uw oogarts kan een kuur met corticosteoid tabletten voorschrijven die het genezingsproces versnellen, maar niet elke arts is een voorstander van deze behandelingsmethode i.v.m. de mogelijke bijwerkingen.

Gelukkig herstellen de meeste oogzenuwontstekingen vanzelf, maar het herstel duurt vaak maanden. Bij veel patiënten zal het herstel niet compleet zijn. Soms komt de scherpte helemaal terug maar blijven de kleuren achter. Bij anderen blijven delen van het gezichtsveld onscherp.