Ooievaarsbeet

Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet is een plek van onschuldige roze/ rode vlekjes, die vaak in de nek zit. Het is een aangeboren aandoening waarbij er sprake is van vaatverwijding in de nek. De aandoening die gepaard gaat met vlekjes, komt bij ongeveer 40% van de geboren baby’s voor. De aandoening is geheel onschuldig en verdwijnt meestal vanzelf. Een kind ondervindt ook geen klachten van de ooievaarsbeet.

In medische termen wordt de aandoening ook wel naevus van Unna of haemangioma cutis neonatorum genoemd. De aandoening moet niet verward worden met zogenaamde rode wijnvlekken.

Locatie

Hoewel een ooievaarsbeet vaak in de nek zit, kunnen er ook vergelijkbare vlekken elders op de huid voorkomen. Bijvoorbeeld op de oogleden en het voorhoofd. Een vlek op het voorhoofd wordt ook wel een engeltjeskus genoemd. Roze vlekken elders op het lichaam worden ook wel zalmvlekken genoemd.

Oorzaken

Als je kind een ooievaarsbeet heeft, dan zijn de bloedvaten op de bewuste plek van de huid licht misvormd. De bloedvaten staan door de misvorming verder open en laten daardoor meer bloed door. Doordat ze meer bloed doorlaten, heeft de plek een roze/ rode kleur.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van een ooievaarsbeet zijn de roze vlekken op je huid. Deze vlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig. De vlekken zijn niet opgezet, maar gewoon vlak en wordt duidelijker zichtbaar als je kind zich opwindt of huilt. Na verloop van tijd kan de ooievaarsbeet verdwijnen.

Behandeling

Er is geen behandeling nodig voor een ooievaarsbeet, aangezien het een onschuldige aandoening is. Over het algemeen verdwijnen de vlekken na enkele maanden tot enkele jaren vanzelf. In zeldzame gevallen blijft de vlek aanwezig, maar is deze onzichtbaar doordat hij bedekt wordt met haar.