Oorpijn

Wat is oorpijn?

In het kort:

 • Bij oorpijn heb je last van een scherpe of zeurende pijn in één of beide oren.
 • Oorpijn komt vooral voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen.
 • Oorzaken van oorpijn zijn verkoudheid, oorontsteking of middenoorontsteking.
 • In sommige gevallen ontstaat oorpijn door een doortrekkende pijn vanuit een andere plek in je hoofd, keel of nek.
 • De gehoorgang schoonmaken met een wattenstaafje kan leiden tot een oorontsteking.
 • Middenoorontsteking verdwijnt doorgaans binnen drie tot tien dagen vanzelf, een ontsteking van de geoorgang kan drie weken duren.
 • Oorpijn kan worden tegengegaan door het gebruik van pijnstillers en neusdruppels (verkrijgbaar bij de apotheek en drogist).
 • In sommige gevallen is het nodig om de huisarts te raadplegen.

Over oorpijn

Oorpijn is een vervelende pijn die in één oor of allebei je oren kan voorkomen. De pijn kan scherp, stekend, zeurend of kloppend aanvoelen. Vooral kinderen hebben vaak last van oorpijn, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Je kan erg veel last hebben van oorpijn en je kan er zelfs ziek van zijn, maar het is niet gevaarlijk.

Bij kinderen

Bij een kind wordt de oorpijn vaak veroorzaakt door een middenoorontsteking (otitis media), maar dit hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Soms kan oorpijn ook veroorzaakt worden door een verkoudheid die voor uitstralende pijn in het oor zorgt.

Een middenoorontsteking begint meestal wel met een verkoudheid. Hierdoor zwelt het slijmvlies van de neus- en keelholte op. Daardoor slibt de verbinding (de buis van Eustachius) tussen de neus- en keelholte en het middenoor dicht. Het middenoor is dan afgesloten, waardoor virussen en bacteriën zich hier kunnen gaan vermenigvuldigen en er een ontsteking ontstaat. Door de ontsteking ontstaat er een ophoping van vocht, waardoor er druk op je trommelvlies komt te staan. Deze druk op je trommelvlies veroorzaakt de pijn. Een middenoorontsteking bij een kind gaat vaak samen met koorts.

Bijna ieder kind krijgt wel eens een middenoorontsteking. Het kind kan hier last van hebben en er ziek van zijn, maar het is niet gevaarlijk. Ook douchen en buitenspelen kan geen kwaad.

Bij volwassenen

Bij volwassenen wordt oorpijn meestal veroorzaakt door een oorontsteking in de huid van de gehoorgang. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie of schimmel. Normaal gesproken beschermt oorsmeer je tegen ontstekingen, maar in een vochtige omgeving (zoals een zwembad) geeft dit minder bescherming. Ook je oren schoonmaken met een wattenstaafje kan een ontsteking veroorzaken. Met een wattenstaafje druk je de oorsmeer vaak dieper je oor in, waardoor er een ophoping ontstaat. Achter deze ophoping kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan.

Uitstralende pijn

Soms kan de oorzaak van oorpijn ook buiten het oor liggen. Er is dan sprake van uitstralende pijn, afkomstig van een aandoening ergens anders in je hoofd, keel of nek. Bijvoorbeeld een aandoening aan je kaak, gebit, tong of amandelen. Vaak ontstaat hierdoor prikkeling van een zenuw, waardoor er pijn ontstaat die doortrekt naar je oor.

Als je oorpijn veroorzaakt wordt door een middenoorontsteking is de pijn en de koorts meestal binnen drie dagen weer verdwenen. Binnen tien dagen is je oor weer helemaal genezen.

Bij een ontsteking van de gehoorgang duurt het meestal drie weken voordat je oor weer helemaal genezen is.

Soms breekt het trommelvlies door en loopt er ontstekingsvocht naar buiten. Dit wordt een loopoor genoemd. De pijn verdwijnt dan snel en het trommelvlies heelt vanzelf weer. Het is dan niet nodig om medicijnen (zoals neusdruppels) te gebruiken.

Wat kun je doen bij oorpijn (bij je kind)?

 • Als een kind oorpijn heeft is het belangrijk dat hij of zij genoeg blijft drinken. Het is niet erg als een kind niet wil eten.
 • Tegen de pijn kan eventueel een paracetamol helpen. Bij de drogist of apotheek kun je vragen naar de juiste dosering en de juiste vorm (drankje, tablet of zetpil).
 • Bij de drogist kun je neusdruppels kopen die de zwelling van het neusslijmvlies verminderen. Hierdoor gaat de verbinding tussen je neus- en keelholte en je middenoor weer openstaan, zodat het ontstekingsvocht weg kan lopen.
 • Ga niet in je oor wroeten met een wattenstaafje, haarspeld of iets dergelijks. Dit kan irritatie en ontstekingen veroorzaken.
 • Voor de bestrijding van oorpijn met een trommelvlies dat nog intact is (dus niet bij een loopoor) kunnen oordruppels worden gebruikt, maar doe dit alleen in overleg met een arts.

Wanneer naar de huisarts?

Als je een oorontsteking hebt en de neusdruppels helpen niet, dan is het verstandig naar je huisarts te gaan. Deze kan je dan eventueel een antibioticakuur geven om de ontsteking te bestrijden.

Kinderen:

 • Als je vermoedt dat een kind jonger dan twee jaar oorpijn heeft (grijpen naar de oren)
 • Als een kind ouder dan twee jaar al drie dagen oorpijn en koorts heeft
 • Als een kind voor de derde keer binnen een jaar oorpijn heeft
 • Als er langer dan twee weken vocht uit het oor loopt
 • Als een kind met oorpijn continu blijft huilen
 • Als de oorpijn samen gaat met hoge koorts (boven de 40 graden)
 • Als het oor afstaat van het hoofd: het oor is ineens een flapoor geworden

Volwassenen:

 • Als de oorpijn heftig is
 • Als de oorpijn langer dan twee weken duurt
 • Als de oorpijn samen gaat met hoge koorts

De huisarts zal je bij een ernstige ontsteking een antibioticakuur geven om de ontsteking te bestrijden. Het is belangrijk dat je de kuur helemaal afmaakt ook als de pijn verdwenen is, omdat de ontsteking anders weer terug kan komen.

Soms gaat de huisarts je oor uitspuiten. Het propje dat zich in je oor heeft gevormd wordt dan verwijderd. Dit doet geen pijn, maar kan wel een beetje onprettig aanvoelen.