Oorpoliep

Wat is een oorpoliep?

Een poliep is een gesteelde, goedaardige tumor. Een oorpoliep bevindt zich op de oorschelp of in de uitwendige gehoorgang. Tumoren van het oor zijn erg zeldzaam. Zwellingen van de oorschelp zijn meestal huidtumoren die goedaardig of kwaadaardig kunnen zijn.

Tumoren van de oorschelp zijn zeldzaam, maar als je een van de beschreven verschijnselen waarneemt moet je direct een arts raadplegen. In zeldzame gevallen ontstaat een tumor in het midden- of binnenoor. Soms gaat dit gepaard met gehoorvermindering of zelfs doofheid. Vage klachten met duizeligheid, oorpijn en verandering van het gehoor zijn een reden de huisarts te raadplegen.

Symptomen

Een goedaardig gezwel op de oorschelp verschijnt als een niet pijnlijke "wrat" en in de gehoorgang als een harde uitstulping van het onderliggende botweefsel (een osteoom).

Symptomen

De kwaadaardige tumoren van de oorschelp beginnen vaak ook als een soort wrat. Bij aanstoten bloeden ze snel en ze kunnen ook pijnlijk worden. Zitten ze in de gehoorgang dan veroorzaken ze heftige pijn en een bloederige afscheiding.

Behandeling

Goedaardige en kwaadaardige tumoren kunnen in het ziekenhuis verwijderd worden, gewoonlijk onder plaatselijke verdoving. Bij kwaadaardige tumoren kan soms door bestraling de groei in een vroeg stadium gestopt worden.