Oorsmeer (Cerumen)

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer (cerumen) is een kleverige, vette afscheiding in je oor en kan geel of bruin van kleur zijn. Oorsmeer is een mengsel van talg, haartjes en afgestoten huidschilfers. Het bevindt zich in het buitenste deel van je gehoorgang, waar het ook wordt gemaakt.

Oorsmeer die net ontstaan is, is smeuïg en goudgeel van kleur. Hierna wordt het oorsmeer plakkerig en krijgt het een bruine kleur tot het uiteindelijk zwart en brokkelig wordt.

Functie van oorsmeer

Oorsmeer is iets heel normaals en heeft zelfs belangrijke functies voor je gehoorgang:

  • Het beschermt je gehoorgang tegen vocht, stof en vuil van buitenaf
  • Het beschermt de kwetsbare huid in je gehoorgang tegen uitdroging
  • Het zorgt voor de afweer van bacteriën en schimmels
  • Oormeer is dus belangrijk en het is niet nodig om het oorsmeer te verwijderen

Als er te veel oorsmeer in je gehoorgang zit, reinigt een gezonde gehoorgang dit zelf. Het oorsmeer wordt dan naar de uitgang van je oor geduwd en komt in je oorschelp terecht. Als je je oor dan wast, verdwijnt het oorsmeer.

Er is dus een natuurlijk evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van oorsmeer

Verstoord evenwicht

Soms kan het natuurlijke evenwicht verstoord raken en kun je last hebben van overtollig oorsmeer.

Oorzaken

Overtollig oorsmeer kan verschillende oorzaken hebben:

  • Ouder worden. Het oorsmeer wordt dan sneller hard en brokkelig.
  • Het terugduwen van het oorsmeer. Dit kan gebeuren door een gehoorapparaat of wanneer je het zelf probeert schoon te maken met bijvoorbeeld een wattenstaafje.
  • Meer haargroei in je gehoorgang dan normaal is.
  • Ziekten zoals eczeem en diabetes.
  • Er ontstaat dan een ophoping van oorsmeer in je gehoorgang, een prop oorsmeer. Dit kan een beschadiging of oorontsteking (otitis externa) veroorzaken. Ook kun je tijdelijk minder goed horen.

Behandeling

Het is niet nodig om naast het wassen van je oren, het oorsmeer zelf op een andere manier nog te verwijderen. Als er een ophoping van oorsmeer is en je jeuk en irritatie hebt, ga dan naar de huisarts.

Wattenstaafje

Eventueel kan het oorsmeer dat te zien is in de opening van de gehoorgang worden verwijderd. Dit kun je doen met een wattenstaafje. Belangrijk hierbij is dat je het watje (de top) van het wattenstaafje helemaal blijft zien. Als je namelijk met het wattenstaafje in je oor gaat, duw je het oorsmeer alleen maar dieper je oor in. Dit kan leiden tot een oorsmeerprop, een beschadiging aan je oor of oorontsteking (otitis externa).

Oorsmeer oplossen

Bij overtollig oorsmeer, kun je baby- of slaolie gebruiken om problemen te voorkomen. Het is niet dat deze olieën het oorsmeer oplossen, zoals veel mensen het noemen, maar ze maken het dunner en weken het los van je huid. Hierdoor komt het oorsmeer gemakkelijker naar buiten.

Commerciële middelen

Er zijn ook commerciële middelen tegen oorsmeer (oorspray of oordruppels), die beweren het oorsmeer op te lossen. Ook hierbij gaat het om het verdunnen van het oorsmeer en het vergemakkelijken van de afvoer ervan. Het kan zijn dat je van deze oorsmeeroplossers een allergische reactie krijgt, vanwege de conserveringsmiddelen die erin zitten. Daarom raden veel artsen deze middelen af.

Oorsmeer uitspuiten

Als je last hebt van overtollig oorsmeer en er een prop is ontstaan, kan je huisarts je oor uitspuiten. Je gehoorgang wordt dan gereinigd door schoon water op lichaamstemperatuur je gehoorgang in te spuiten. Het oorsmeer loopt dan samen met het water naar buiten.

Soms vraagt de huisarts of je voorafgaand aan het uitspuiten van je oor, je oor wilt druppelen met babyolie, dit kan ervoor zorgen dat het oorsmeer gemakkelijker loskomt.

Je oor kan niet worden uitgespoten als er een gaatje in je trommelvlies zit of heeft gezeten of als je een loopoor hebt dat veroorzaakt wordt door een oorontsteking.