Opvliegers

Wat zijn opvliegers?

In het kort:

Opvliegers zijn plotselinge golven van warmte in je lichaam die vooral bekend zijn als overgangsklacht.

Ze worden veroorzaakt door een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De schommeling en afname van de hoeveelheid oestrogeen begint tijdens de overgang.

Opvliegers gaan vaak gepaard met andere overgangsklachten zoals hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid en een opgejaagd gevoel.

Gezond voedsel, beweging, ontspanning en medicijnen kunnen helpen tegen opvliegers.

Over opvliegers

Opvliegers zijn een plotselinge golf van warmte in je lichaam. Opvliegers kunnen dertig seconden tot enkele minuten duren en komen voor bij vrouwen in de overgang. Ze kunnen samen voorkomen met andere overgangsklachten zoals hartkloppingen en zweten. Opvliegers kunnen vooral ’s nachts erg vervelend zijn, maar zijn niet gevaarlijk.

Opvliegers bij mannen

Opvliegers komen vooral voor bij vrouwen, maar kunnen ook voorkomen bij mannen. Ook bij mannen worden opvliegers veroorzaakt door een hormoonverandering, bij hen van het hormoon testosteron Als het testosterongehalte bij een man snel daalt, kan hij ook last van opvliegers krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de penopauze, bij het gebruik van bepaalde medicijnen of wanneer de testikels (die testosteron aanmaken) worden verwijderd.

De informatie in dit artikel is gericht op opvliegers bij vrouwen in de overgang.

De oorzaak van opvliegers is een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Tijdens de overgang begint de hoeveelheid oestrogeen te schommelen en af te nemen. De hoeveelheid van dit vrouwelijke hormoon is onder andere van invloed op de hypofyse. Dit is een hormoonklier in de hersenen en deze is verantwoordelijk voor:

  • De aanmaak van verschillende hormonen
  • Je hartslag
  • De ademhaling
  • De verwijding van je hart- en bloedvaten

Doordat je een schommelende of lage hoeveelheid oestrogeen in je lichaam hebt, krijgt de hypofyse soms verkeerde informatie binnen. Zo kan de hypofyse het idee krijgen dat je het heel warm hebt. De hypofyse gaat dan maatregelen nemen om je weer af te koelen. Je huid wordt klam en koud en je gaat zweten, er is sprake van een opvlieger.

Een opvlieger kun je herkennen aan de volgende symptomen en klachten:

  • Overmatig zweten
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Het afwisselend bloedheet hebben en koude rillingen hebben
  • Een (diep)rode gelaatskleur hebben
  • Een opgejaagd gevoel
  • Vlagen van misselijkheid

Als je veel last van opvliegers (of andere overgangsklachten) hebt, kun je terecht bij je huisarts of een overgangsconsulent. Je kunt eventueel met medicijnen worden behandeld. Verder zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om minder last te hebben van opvliegers.

Medicijnen bij opvliegers

Overgangsklachten, waaronder opvliegers, worden veroorzaakt door een plotselinge daling van de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Daarom kun je de klachten ook aanpakken door middel van hormoontherapie. Hierbij krijg je via een pleister, spiraaltje of tabletten een hoeveelheid van het hormoon oestrogeen binnen dat de afgenomen hoeveelheid oestrogeen in je lichaam weer aanvult. Zo krijg je minder last van overgangsklachten.

Het juiste voedsel kan je helpen om opvliegers te voorkomen. Zo is het bekend dat kruidig eten, alcohol, en drankjes met cafeïne erin opvliegers kunnen uitlokken. Het kan dus helpen om deze voedingsmiddelen te vermijden.

De juiste kleding kan ook van invloed zijn op je beleving van opvliegers. Het is aan te raden vooral katoenen kleding te dragen. Katoen is ademend, waardoor het niet gaat plakken bij hevig zweten. Ook kun je meerdere lagen kleding dragen, zodat je altijd iets uit kunt doen in het geval van een opvlieger.