Orgasmeproblemen bij vrouwen

Wat zijn orgasmeproblemen bij vrouwen?

Een orgasme (ook hoogtepunt of klaarkomen genoemd), is een lichamelijke en emotionele ontlading van het lichaam bij seksuele prikkeling. Bij een vrouw trekken de spieren rond de vagina zich een aantal keer ritmisch samen tijdens het orgasme. Van een orgasmeprobleem wordt gesproken als je als vrouw wel opgewonden wordt, maar het lukt niet of te langzaam om klaar te komen.

Oorzaken

Voor een orgasmeprobleem is meestal geen lichamelijke oorzaak. Wel kan het zo zijn dat je, bijvoorbeeld door het gebruik van antidepressiva of andere medicijnen, niet gemakkelijk opgewonden (meer) raakt en dat je daardoor ook moeilijk klaarkomt.

Meestal spelen bij een orgasmeprobleem emotionele aspecten een rol. Dit kan te maken hebben met je opvoeding; misschien was seksualiteit thuis iets waarover niet gesproken werd en wat met een gevoel van schaamte was omgeven. Ook een vervelende seksuele ervaring kan een rol spelen. Sommige vrouwen schamen zich voor hun eigen lichaam en hebben moeite om de controle los te laten, waardoor ze zich niet helemaal kunnen laten gaan tijdens het vrijen.

Verder kun je pas leren om klaar te komen als je weet hoe je eigen lichaam werkt. Veel vrouwen denken bijvoorbeeld dat ze ‘moeten’ klaarkomen tijdens penetratie, maar in werkelijkheid is het zo dat meer dan de helft van de vrouwen niet klaarkomt door een penis of vingers in hun vagina. Daarvoor is directe stimulatie van de clitoris nodig.

Gevolgen

Orgasmeproblemen kunnen spanningen in de (seksuele) relatie oproepen. De partner kan het gevoel hebben dat hij tekort schiet, dat hij zijn partner niet genoeg kan bevredigen. Die spanning zorgt er alleen maar voor dat beide partners nog meer gefixeerd raken op het orgasme, zodat vrijen een prestatie wordt in plaats van ontspannen van elkaar genieten.

Behandeling

Om samen met je partner te kunnen klaarkomen moet je eerst weten hoe je lichaam reageert en wat je zelf prettig vindt. Masturbatie (zelfbevrediging) is daarom een goed begin. Je kunt je eigen vingers gebruiken of een hulpmiddel zoals een vibrator proberen.

Ook kan het helpen om eens te praten met een seksuoloog of een psycholoog om erachter te komen welke emotionele factoren wellicht remmend werken in jouw situatie.