Ouderdoms haemangioom (angioma senilis)

Wat is ouderdoms haemangioom?

Ouderdoms haemangioom, ook wel seniel angioom of angioma senilis genoemd, is een vorm van haemangionoom die op latere leeftijd ontstaat. Het kan al ontstaan vanaf je 25ste, maar komt vooral voor bij mensen boven de 40.

Een haemangioom is een goedaardige tumor. Het is een opeenhoping van kleine bloedvaten, de haarvaatjes. Haemangiomen zien eruit als kleine, rode bultjes. Ze kunnen overal op je lichaam voorkomen. Over het algemeen geven de bultjes geen klachten, behalve wanneer ze op een vervelende plek zitten, zoals vlakbij je oog.

Door de helderrode kleur worden de bultjes ook wel cherry (kersen) angiomen genoemd. Ouderdoms haemangioom begint vaak met een paar kleine bultjes (ongeveer 1 mm). Deze zullen geleidelijk steeds groter (6 mm) worden en je zult er ook steeds meer krijgen.

Oorzaken

Een haemangioom ontstaat door vermeerdering en ophoping van kleine bloedvaatjes. Waarom dit gebeurt, is niet duidelijk. Het komt erg vaak voor en iedereen kan het krijgen. Leeftijd is wel een risicofactor voor het krijgen van ouderdoms haemangioom.

Symptomen

Ouderdoms haemangiomen zijn te herkennen opeenstapeling van rode bultjes. Het lijkt op een verdikte wijnvlek. Ouderdoms haemangiomen geven over het algemeen geen klachten. Wanneer ze op een opvallende plek zoals in je gezicht zitten kun je er last van hebben, omdat het er niet mooi uitziet. De klachten zijn dus puur cosmetisch.

Behandeling

Behandeling van ouderdoms haemangioom is niet nodig, omdat de bultjes onschuldig zijn. Als je ze vervelend vindt, omdat je het uiterlijk storend vindt, zijn er wel manieren om ze weg te laten halen:

  • Chirurgisch weg laten snijden
  • Dichtbranden met een laser
  • Dichtbranden door middel van stroom (electrocoagulatie)