Oververmoeidheid

Wat is oververmoeidheid?

In het kort:

  • Bij oververmoeidheid zijn er langere tijd ernstige vermoeidheidsklachten.
  • Er zijn verschillende lichamelijke en psychische oorzaken, zoals slaapproblemen en stress.
  • Mogelijke gevolgen op de lange termijn zijn overspanning en burn-out.
  • Een gezonde leefstijl is erg belangrijk: eet gezond en gevarieerd, beweeg regelmatig, drink geen alcohol, rook niet en werk aan een effectieve nachtrust.
  • Blijven de klachten aanhouden? Mogelijk worden ze veroorzaakt door een aandoening. De huisarts kan dit voor je onderzoeken.

Over oververmoeidheid

Moeheid is een normaal verschijnsel, iedereen is wel eens moe. Meestal voel je je na een nacht goed slapen alweer een stuk beter. Als de vermoeidheidsklachten langere tijd aanwezig zijn en ook erger worden, is er sprake van oververmoeidheid. Oververmoeidheid kan zowel lichamelijke als geestelijke klachten veroorzaken.

Oververmoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door te lang en te hard werken, depressiviteit of een onderliggende lichamelijke afwijking. Je huisarts kan je hier duidelijkheid over geven.

Lichamelijke oorzaak

Als je met vermoeidheidsklachten naar je huisarts gaat, zal deze eerst kijken of er lichamelijke symptomen zijn die oververmoeidheid veroorzaken. Als deze er zijn kan er een bloedmonster afgenomen worden om te testen op bijvoorbeeld bloedarmoede, het functioneren van de schildklier en diabetes. Het is ook mogelijk dat oververmoeidheid ontstaat door een vitaminetekort. Dit kun je bij de huisarts laten testen.

Psychische oorzaak

Als je huisarts geen lichamelijke oorzaak vindt, kan de oorzaak van de oververmoeidheid een depressie of stress zijn. Stress gaat vaak samen met een hoge bloeddruk.

Manier van leven

Je manier van leven kan grote invloed hebben op het gevoel van vermoeidheid. Veel mensen leiden een hectisch leven, waardoor je te weinig rust hebt en je vermoeidheid zich steeds verder zal opbouwen. Door minder gehaast te leven en rustmomenten in te plannen zal je vermoeidheid afnemen. Ongezond eten, een gebrek aan lichaamsbeweging en het drinken van te veel alcohol zijn ook oorzaken van toenemende vermoeidheid.

Vermoeidheid heeft niet een specifiek symptoom, maar kan zich uiten in allerlei lichamelijke en psychische klachten. Enkele symptomen die kunnen wijzen op oververmoeidheid:

  • Bleek zien en donkere kringen onder de ogen
  • Moeite om overdag wakker te blijven
  • Futloos of sloom gevoel
  • Duizeligheid, draaierigheid of misselijkheid
  • Veel gapen en in de ogen wrijven
  • Lusteloosheid, nergens meer zin in hebben
  • Concentratieproblemen
  • Vaker struikelen of dingen laten vallen
  • Sneller huilen, boos worden of geïrriteerd raken

Heb je naast deze symptomen nog andere klachten? Mogelijk duiden deze op een achterliggende aandoening. Bezoek in dat geval altijd je huisarts. Na een passende behandeling van deze aandoening verdwijnen je vermoeidheidsklachten vaak vanzelf.

Mogelijke gevolgen van oververmoeidheid

Wanneer je vermoeidheid zich blijft opstapelen, raakt je lichaam steeds meer uit balans, wat ervoor kan zorgen dat je overspannen raakt of een burn-out krijgt. Dit lijkt vaak plotseling, maar er is een heel proces van opbouwende vermoeidheid aan vooraf gegaan.

Bij een burn-out ben je letterlijk ‘opgebrand’. Je hebt last van concentratieproblemen, vermoeidheid, futloosheid, soms huilbuien en chaotisch denken. Ook zie je overal tegenop. Je hebt wel zin om dingen te gaan doen, maar je hebt er de energie niet voor. Je waarneming van de buitenwereld kan ook verstoord zijn: je kan niet meer goed horen wat mensen om je heen zeggen en pikt niet meer op wat er precies om je heen gebeurt.

Bij overspannenheid of een burn-out komt ook vaak het gevoel van teleurgesteld zijn kijken, want waarom moet het nou net jou overkomen. Dit kan leiden tot depressieve buien en het is belangrijk hier niet in vast te komen zitten. Het kan namelijk iedereen gebeuren en het is ook weer te verhelpen. Denk je dat je tegen een burn-out aan zit? Ga dan naar de huisarts, die kan je helpen dit op te lossen of doorverwijzen naar een specialist.

Aan oververmoeidheid kun je zelf veel doen. Met de volgende tips werk je zelf aan het herstel van oververmoeidheid.

Tips

  • Oververmoeidheid kan ontstaan door een vitaminetekort. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je voldoende van de belangrijke vitamines en mineralen binnen waar je lichaam energie uit haalt.
  • Beweeg regelmatig en houd je conditie op peil. Hoewel je het misschien niet meteen verwacht krijg je juist door voldoende en matig intensief te bewegen meer energie.
  • Ga op tijd naar bed en werk aan een goede en effectieve nachtrust.
  • Probeer niet te veel alcohol te drinken en probeer te stoppen met roken.
  • Helpen deze tips niet voldoende en blijf je last hebben van vermoeidheidsklachten? Ga dan naar je huisarts. Eventuele lichamelijke aandoeningen die de oververmoeidheid veroorzaken kunnen zo worden behandeld. Bij een psychische oorzaak kan een doorverwijzing naar een psycholoog de uitkomst bieden.