Parodontitis

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een aandoening van het tandvlees. Als tandvlees langdurig ontstoken is, kan dit ook het dieper gelegen weefsel beïnvloeden. Er kan botverlies optreden alsmede bindweefselaanhechtingen verliezen. Als dit gebeurt, spreek je van parodontitis. Parodontitis is dus niet hetzelfde als een ontsteking van het tandvlees, maar is wel een gevolg van een ontsteking van je tandvlees.

De tandvleesontsteking kan behandeld en genezen worden, maar verloren bot en bindweefselaanhechtingen kunnen niet opnieuw gemaakt worden. Belangrijk is dan ook om meteen in te grijpen als je merkt dat je een tandvleesontsteking hebt.

Oorzaken

Parodontitis komt vaak voort uit een langdurige tandvleesontsteking. Uiteindelijk zijn er veel factoren betrokken bij het ontstaan van parodontitis zoals:

  • Roken
  • Slechte mondhygiëne
  • Genetische achtergrond
  • Tandenknarsen
  • Stress
  • Diabetes
  • Zwangerschap of overgang
  • Aids en behandelingen tegen aids
  • Kanker en behandelingen tegen kanker
  • Een slechte balans van mondbacteriën waarbij de schadelijke bacteriën de overhand krijgen en het tandvlees ziek maken.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van parodontitis is dat er diepe ruimten tussen tand en tandvlees ontstaan. Deze diepe ruimten, ook wel pockets genoemd, kunnen makkelijk bloeden. Als je parodontitis hebt, heb je dus last van teruggetrokken en/of bloedend tandvlees en gevoelig of zelfs pijnlijk tandvlees. Het kan ook voorkomen dat je ziet dat tanden of kiezen zich verplaatsen. Verder is er vrijwel altijd sprake van een slechte adem bij parodontitis.

Behandeling

Als je parodontitis hebt, zal de tandarts vóór de behandeling eerst proberen alle problemen goed in kaart te brengen. Vervolgens zal er een uitgebreide reiniging van je tanden en kiezen plaatsvinden. Na enkele reinigingen kan herbeoordeling plaatsvinden. De tandarts controleert opnieuw het gehele gebit. Als de problemen opgelost zijn, word je aangeraden om voortaan regelmatig naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan.

Als de parodontitis nog steeds aanwezig is, kan besloten worden om nog enkele malen te reinigen, of over te gaan op een zogenaamde flapoperatie. Bij een flapoperatie wordt het tandvlees tijdens een operatie opzij geschoven. Vervolgens kan ontstoken weefsel verwijderd worden en kunnen de ondergelegen probleemgebieden grondig gereinigd worden. Als het kaakbot aangetast is, kan de rand van het kaakbot gladgemaakt worden waarna het tandvlees teruggelegd en vastgehecht wordt.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om je gebit zo goed mogelijk te onderhouden. Toch kun je hiermee parodontitis niet voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan, waarbij af en toe de pocketdiepten gemeten kunnen worden.

Wees alert op het voorkomen van parodontitis door regelmatig naar een tandarts en/of mondhygiëniste te gaan.