Peesontsteking (Tendinitis)

Wat is een peesontsteking?

In het kort:

  • Bij een peesontsteking is er sprake van een geïrriteerde pees.
  • Een peesontsteking komt meestal voor in de pols, schouder, hiel of knie.
  • Bekende oorzaken zijn overbelasting en een blessure.
  • Een peesontsteking herken je onder andere aan pijn, een lichte zwelling, stijfheid en bewegingsbeperking op de plek van de ontsteking.
  • De behandeling bestaat uit een injectie met een ontstekingsremmer, oefeningen van een oefentherapeut en soms een operatie.

Over peesontsteking

Pezen zitten aan het eind van je spieren en verbinden je spieren met je botten. Een peesontsteking (tendinitis) kan overal ontstaan, maar komt meestal voor in de pols, schouder, hiel, elleboog of knie. Bij een peesontsteking kan je meestal precies aanwijzen waar de pijn zit.

Een peesontsteking kan verschillende oorzaken hebben:

Blessure of overmatige prikkeling

Je kan een peesontsteking oplopen door een blessure of overmatige prikkeling van je pees of spier. Bijvoorbeeld als je een bepaalde beweging steeds herhaald of een spier teveel belast door te fanatiek sporten. Peesontsteking is ook vaak een onderdeel van RSI (Repetitive Strain Injury).

Lichamelijke factoren

Ook kunnen lichamelijke factoren zoals een beenlengteverschil of een voetafwijking een peesontsteking veroorzaken. Ook een onderliggende reumatische aandoening kan een rol spelen.

Botten en gewrichten

Vooral bij mensen boven de veertig kunnen instabiele gewrichten of botontkalking (osteoporose) ook een rol spelen.

Peesontsteking en slijmbeursontsteking

Een peesontsteking lijkt veel op een slijmbeursontsteking. Allebei hebben ze te maken met een blessure of overbelasting van je spier. In beide gevallen zwelt je pees op en gaat het onsteken. Het verschil tussen peesontsteking en slijmbeursontsteking is het soort pijn: bij een slijmbeursontsteking is de pijn vrij dof terwijl de pijn bij een peesontsteking heel scherp is. Vaak komen de ontstekingen ook samen voor.

Een peesontsteking kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Pijn en een lichte zwelling
  • Warme huid boven je pees
  • Stijfheid en bewegingsbeperking op de plek van de ontsteking
  • Soms hoor je bij het bewegen van je pees een zacht krakend of knisperend geluid
  • Genezing van peesontsteking

Een peesontsteking geneest vaak langzaam, omdat de spier waar hij mee verbonden is voortdurend in beweging is.

Een arts kan soms besluiten je een injectie te geven met een ontstekingsremmer in het pijnlijke gebied. Deze behandeling kan een beetje pijnlijk zijn en moet soms herhaald worden, maar je merkt meestal snel een enorme verbetering.

Ook kan je een oefentherapeut inschakelen om verdere ontsteking of gewrichtsproblemen te voorkomen.

Soms moet een peesontsteking operatief behandeld worden en kom je terecht bij een (orthopedisch) chirurg.

Het is belangrijk je pijnlijke spier of spiergroep te koelen en een paar dagen rust te geven. Als het om je arm gaat kun je eventueel een mitella gebruiken. Ook kunnen een stevig verband, een pijnstiller of een massage ervoor zorgen dat je minder pijn hebt. Begin na een paar dagen wel weer voorzichtig het gewricht te bewegen om verstijving te voorkomen.