Piep in oor

Wat is een piep in oor?

Een piep in je oor is een vervelend verschijnsel dat bij veel aandoeningen kan voorkomen. Bij een piep in je oor hoor je een pieptoon of fluittoon, terwijl er geen bron van geluid is. Anderen horen de piep dus niet. Deze piep kan tijdelijk of chronisch aanwezig zijn. Ook kan de pieptoon verschillen in toonhoogte en in volume. Afhankelijk van deze factoren kan de piep in het oor verschillende effecten op iemand hebben. Zo hebben sommige mensen een redelijk zachte piep in het oor, die overstemd kan worden door omgevingsgeluid. Deze mensen merken alleen dat ze een piep in het oor hebben wanneer het heel stil is. Andere mensen hebben een heel luide piep in het oor, die vaak als zeer hinderlijk wordt ervaren.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het krijgen van een piep in je oor. Zo kun je tijdelijk een piep in je oor hebben na blootstelling aan hard geluid. Denk bijvoorbeeld aan een avond stappen of het bijwonen van een concert. Als je het gehoor te vaak blootstelt aan harde geluiden, kan dit tot een permanente piep in je oor leiden. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij mensen met een beroep waar veel harde geluiden zijn, zoals muzikanten of bouwvakkers. Het is dan ook aan te raden altijd gehoorbescherming te dragen op lawaaierige plekken om gehoorbeschadiging te voorkomen.

Verder kan een piep in je oor voorkomen bij tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Bij deze aandoening hoor je geluiden die er niet zijn, maar dit hoeft niet per se een pieptoon te zijn. Tinnitus kan zich ook uiten in een ruisend, fluitend of andersoortig geluid in het oor. Oorsuizen wordt vaak veroorzaakt door gehoorbeschadiging, maar kan ook andere oorzaken hebben. Lees meer over (de oorzaken van) tinnitus. Tinnitus is tot op heden niet te genezen.

Ook komt een piep in het oor vaak voor bij gehoorverlies. Gehoorverlies en een piep in het oor worden namelijk grotendeels veroorzaakt door dezelfde factoren. Lees meer over (de oorzaken van) slechthorendheid. Ook gehoorverlies is in de meeste gevallen niet te genezen.

Vaak hebben mensen geen andere symptomen dan de piep in het oor zelf. Wanneer de piep echter als erg hinderlijk wordt ervaren, kan dit leiden tot mentale problemen. Je kunt je dan minder goed concentreren en bent vaak moe, doordat je continu wordt afgeleid door de piep in je oor. Ook kun je daardoor moedeloos, neerslachtig of zelfs depressief raken.

Op dit moment is er nog geen behandeling die een chronische piep in het oor kan genezen. De meeste behandelingen zijn dan ook gericht op het leren leven met de pieptoon. Dit kan bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie.

Ook kan het dragen van een gehoorapparaat een uitkomst zijn bij een piep in het oor. Door het versterken van je omgevingsgeluid wordt de piep in je oor onderdrukt. Hierdoor word je niet continu afgeleid door de piep in je oor. Een audicien kan een hoortoestel aanpassen naar jouw wensen en behoeften.